Makaron po chińsku

- Krok 1Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
- Krok 2Paprykę, marchewki i grzyby pokrój na paski, a cebulę posiekaj.
- Krok 3Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć wszystkie warzywa oraz kiełki i bambusa. Smaż, aż zmiękną.
- Krok 4Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrani wody z octem i cukrem.
- Krok 5Wlej płyn na patelnię, zagotuj. Następnie dokładnie wymieszaj z makaronem i natychmiast podawaj.

Makaron po chińsku to jedno z najłatwiejszych do przygotowania i najbardziej popularnych dań kuchni orientalnej. Chiński makaron jajeczny gotuje się szybciej niż klasyczny włoski, a warzywa wystarczy tylko podsmażyć i połączyć z sosem, np. słodko-kwaśnym. Wybierz chrupiące dodatki, takie jak czerwona papryka, marchewka i cebula, które będą dobrym kontrastem dla miękkiego makaronu oraz delikatnych grzybów mun (należy wcześniej je namoczyć). Żeby danie zyskało jeszcze bardziej wyrazistego azjatyckiego charakteru, dodaj również pędy bambusa oraz kiełki fasoli. Sprawdzi się też gotowa mrożona mieszanka warzyw chińskich. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu – mięknie szybko, uważaj więc, by go nie rozgotować. Warzywa pokrój i podsmaż lekko, a następnie zalej je sosem i zagotuj. Dodaj makaron, zamieszaj i podawaj. Danie serwuj posypane orzeszkami ziemnymi albo sezamem, będą także pasować do niego kawałki ananasa. Wypróbuj nasz przepis, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej.