Makaron po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

212 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

200 gramów

4 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Makaron po chińsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę, marchewki i grzyby pokrój na paski, a cebulę posiekaj.

Makaron po chińsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć wszystkie warzywa oraz kiełki i bambusa. Smaż, aż zmiękną.

Makaron po chińsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrani wody z octem i cukrem.

Makaron po chińsku - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię, zagotuj. Następnie dokładnie wymieszaj z makaronem i natychmiast podawaj.

Makaron po chińsku - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po chińskuMakaron po chińsku

Makaron po chińsku to jedno z najłatwiejszych do przygotowania i najbardziej popularnych dań kuchni orientalnej. Chiński makaron jajeczny gotuje się szybciej niż klasyczny włoski, a warzywa wystarczy tylko podsmażyć i połączyć z sosem, np. słodko-kwaśnym. Wybierz chrupiące dodatki, takie jak czerwona papryka, marchewka i cebula, które będą dobrym kontrastem dla miękkiego makaronu oraz delikatnych grzybów mun (należy wcześniej je namoczyć). Żeby danie zyskało jeszcze bardziej wyrazistego azjatyckiego charakteru, dodaj również pędy bambusa oraz kiełki fasoli. Sprawdzi się też gotowa mrożona mieszanka warzyw chińskich. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu – mięknie szybko, uważaj więc, by go nie rozgotować. Warzywa pokrój i podsmaż lekko, a następnie zalej je sosem i zagotuj. Dodaj makaron, zamieszaj i podawaj. Danie serwuj posypane orzeszkami ziemnymi albo sezamem, będą także pasować do niego kawałki ananasa. Wypróbuj nasz przepis, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej.