Makaron po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

165 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

200 gramów

4 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Makaron po chińsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę, marchewki i grzyby pokrój na paski, a cebulę posiekaj.

Makaron po chińsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć wszystkie warzywa oraz kiełki i bambusa. Smaż, aż zmiękną.

Makaron po chińsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrani wody z octem i cukrem.

Makaron po chińsku - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię, zagotuj. Następnie dokładnie wymieszaj z makaronem i natychmiast podawaj.

Makaron po chińsku - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po chińskuMakaron po chińsku

Makaron po chińsku to jedno z najłatwiejszych do przygotowania i najbardziej popularnych dań kuchni orientalnej. Chiński makaron jajeczny gotuje się szybciej niż klasyczny włoski, a warzywa wystarczy tylko podsmażyć i połączyć z sosem, np. słodko-kwaśnym. Wybierz chrupiące dodatki, takie jak czerwona papryka, marchewka i cebula, które będą dobrym kontrastem dla miękkiego makaronu oraz delikatnych grzybów mun (należy wcześniej je namoczyć). Żeby danie zyskało jeszcze bardziej wyrazistego azjatyckiego charakteru, dodaj również pędy bambusa oraz kiełki fasoli. Sprawdzi się też gotowa mrożona mieszanka warzyw chińskich. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu – mięknie szybko, uważaj więc, by go nie rozgotować. Warzywa pokrój i podsmaż lekko, a następnie zalej je sosem i zagotuj. Dodaj makaron, zamieszaj i podawaj. Danie serwuj posypane orzeszkami ziemnymi albo sezamem, będą także pasować do niego kawałki ananasa. Wypróbuj nasz przepis, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej.