Lazania ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania ze szpinakiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 łyżek

5 łyżek

4.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

500 gramów

300 gramów

200 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

Krok 2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

Krok 3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

Krok 4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania ze szpinakiemLazania ze szpinakiem

Jeśli masz ochotę na danie z makaronem, przygotuj lazanię ze szpinakiem z naszego przepisu. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, która pasuje na wiele okazji. Podstawowym składnikiem w przepisie jest oczywiście szpinak – użyj jego mrożonych lub świeżych liści. Z ich smakiem dobrze skomponuje się wyrazisty ser pleśniowy, np. lazur. Pokrusz go i dodaj do podsmażonych liści razem z przyprawą czosnkową. Do przygotowania lasagne potrzebny jest także aksamitny sos beszamelowy. Przyrządzisz go na bazie mąki, mleka oraz przypraw. Surowe płaty makaronu przekładaj kolejno szpinakiem, łagodną mozzarellą, która doda daniu przyjemnej konsystencji, oraz sosem beszamelowym, dzięki któremu podczas pieczenia makaron nabierze miękkości. Danie posyp żółtym serem (możesz wykorzystać też mozzarellę) i upiecz tak, by wierzch się zarumienił. Jeśli będzie się zapiekał zbyt szybko, przykryj potrawę folię aluminiową. Lazanię ze szpinakiem podawaj np. ze słodką sałatką z pomidorów malinowych. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!