PRZEPISY.PL
Lazania ze szpinakiem - autor: Aleksandra Krzyżanowska

Lazania ze szpinakiem

  • 60
  • 8
  • Średnie
  • 0
16
osób dodało do Mniamlisty
16
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • płaty lasagne 500 g
  • masło5 łyżek
  • mąka5 łyżek
  • mleko4.5 szklanki
  • sól1 szczypta
  • biały pieprz1 szczypta
  • szpinak mrożony 500 g
  • Krok 1

    Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.
  • Krok 2

    Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.
  • Krok 3

    Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.
  • Krok 4

    Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

259
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
3
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
37
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
81
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe