Lazania ze szpinakiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 łyżek

5 łyżek

4.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

500 gramów

300 gramów

200 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

Krok 2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

Krok 3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

Krok 4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania ze szpinakiemLazania ze szpinakiem

Jeśli masz ochotę na danie z makaronem, przygotuj lazanię ze szpinakiem z naszego przepisu. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, która pasuje na wiele okazji. Podstawowym składnikiem w przepisie jest oczywiście szpinak – użyj jego mrożonych lub świeżych liści. Z ich smakiem dobrze skomponuje się wyrazisty ser pleśniowy, np. lazur. Pokrusz go i dodaj do podsmażonych liści razem z przyprawą czosnkową. Do przygotowania lasagne potrzebny jest także aksamitny sos beszamelowy. Przyrządzisz go na bazie mąki, mleka oraz przypraw. Surowe płaty makaronu przekładaj kolejno szpinakiem, łagodną mozzarellą, która doda daniu przyjemnej konsystencji, oraz sosem beszamelowym, dzięki któremu podczas pieczenia makaron nabierze miękkości. Danie posyp żółtym serem (możesz wykorzystać też mozzarellę) i upiecz tak, by wierzch się zarumienił. Jeśli będzie się zapiekał zbyt szybko, przykryj potrawę folię aluminiową. Lazanię ze szpinakiem podawaj np. ze słodką sałatką z pomidorów malinowych. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!