Dodaj do ksiązki kucharskiej Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Aleksandra Krzyżanowska

Lazania ze szpinakiem - składniki:

  • płaty lasagne - 500 gramów
  • masło - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • mleko - 4.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • szpinak mrożony - 500 gramów

Lazania ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.
  2. Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.
  3. Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.
  4. Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Dodaj do książki kucharskiej

LAZANIA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kutia, Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek, Przepis z rosyjska sałatka, Przepis z naleśniki z bananami i czekoladą, Ryż smażony z warzywami, Przepis z ze śliwką, farsz mięsny do krokietów, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z kasz kuskus, Makaron soba z brokułami i orzechami macadamia, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z desery i ciasta, kurczak po tajsku z kolendrą, Spagetti z tyńczykiem, Kapusta z grochem, tapas chleb, żółta przyprawa, Kebab, zupa z grzybami suszonymi, Makaron bolognese z czosnkiem , desery czekolada, Gyros, Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z smazona kapusta, Przepis z przepis na salatke ze szczypiorku, Ziemniaki, Barszcz biały, Wykwintne tartinki z łososiem, Naleśniki, Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach , Jajeczka z niespodzianką, Sałatka z czerwonej kapusty, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Zupa grochowa, Kurczak czosnkowo cebulowy, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Placek po zbójnicku wersja 1, zapiekanka z makaronem serem, Gulasz, Baba ziemniaczana , smażona pierś z kurczaka, dania o, Bruschetta z pomidorami, Szybki obiad, Brokuły, Pstrąg zapiekany na ziemniakach, Zapiekanki, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z i suszonymi pomidorami, Placki po węgiersku, schab w sosie pieczeniowym, Wątróbka z jabłkami, Sos czosnkowy , ziemniaki z sosem jogurtowo-ogórkowym, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", kurczak z warzywami, ser żólty