
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
null
1 sztuka
null
null
500 gramów
0.5 kilograma
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz i ugotuj razem z liściem laurowym, boczkiem w kawałku i pętem kiełbasy.
Krok 2
Dodaj obraną cebulę i ząbki czosnku.
Krok 3
Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka i wyjmij warzywa wraz z mięsem, boczek i kiełbasę potnij w kawałki, natomiast cebulkę i czosnek zmiksuj.
Krok 4
Włóż z powrotem do soczewicy razem z pokrojoną w paseczki oczyszczoną papryką i gotuj jeszcze przez o15 minut. Dopraw do smaku.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej