Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

370 gramów

null

700 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej 200 gram mąki wymieszaj razem ze 120 gram wody i połową drożdży, przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 24 godziny do lodówki.

Krok 2

Po tym czasie dodaj do zaczynu resztę składników i wyrób na gładkie, jednolite ciasto.

Krok 3

Podsyp mąką, uformuj z ciasta duży prostokąt i złóż w wałek, który potnij na 10 równych części.

Krok 4

Ułóż bułeczki na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Chrupiące katalońskie bułeczki wystudź w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka Marynarza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej