Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
370 gramów
null
700 gramów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej 200 gram mąki wymieszaj razem ze 120 gram wody i połową drożdży, przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 24 godziny do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do zaczynu resztę składników i wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 3
Podsyp mąką, uformuj z ciasta duży prostokąt i złóż w wałek, który potnij na 10 równych części.
Krok 4
Ułóż bułeczki na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Chrupiące katalońskie bułeczki wystudź w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























