Llonguets czyli chrupiące katalońskie bułeczki
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
370 gramów
null
700 gramów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej 200 gram mąki wymieszaj razem ze 120 gram wody i połową drożdży, przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 24 godziny do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do zaczynu resztę składników i wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 3
Podsyp mąką, uformuj z ciasta duży prostokąt i złóż w wałek, który potnij na 10 równych części.
Krok 4
Ułóż bułeczki na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Chrupiące katalońskie bułeczki wystudź w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej