
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy na kostkę dość sporą przynajmniej w moim przypadku. Wkładamy do garnka, gdzie nalewamy 2 łyżki oliwy i doprawiamy papryką słodką, ostrą i zalewamy około 2 szklanki wody.
Krok 2
Dodajemy kostkę rosołową i liść laurowy. Następnie (ja zblenderowałam) kroimy drobno cebulę i czosnek i dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy do miękkości.
Krok 3
Warzywa: ziemniaki około 6 sztuk (dowolność), 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera - kroimy w słupki a ziemniaki w ćwiartki. Wszystko dajemy do garnka z wodą i dodajemy rosołek Winiary. Tak warzywa gotujemy aż uzyskają średnią miękkość. Następnie dodajemy do nich mięso i wszystko jeszcze dusimy do miękkości. Gdy już jest wszystko gotowe wykładamy na talerz i zajadamy:) SMACZNEGO!!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej