Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj na mleku (cały czas mieszając) z dodatkiem siemienia lnianego. Do mleka możesz dodać troszkę wody.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki. Podawaj z cząstkami pomarańczy.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej