Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj na mleku (cały czas mieszając) z dodatkiem siemienia lnianego. Do mleka możesz dodać troszkę wody.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki. Podawaj z cząstkami pomarańczy.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej