Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj na mleku (cały czas mieszając) z dodatkiem siemienia lnianego. Do mleka możesz dodać troszkę wody.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki. Podawaj z cząstkami pomarańczy.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej