Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

4

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

250 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

500 gramów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju. Następnie dodajemy pokrojonego brokuła i smażymy jeszcze kilka minut.

Krok 2

Do mięsa wkruszamy kosteczki czosnkowe, wlewamy kremówkę wymieszaną z mascarpone i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy rozmieszaną z kilkoma łyżkami mąkę i gotujemy do chwili az sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Sos podajemy z ugotowanym makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i sosem brokułowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej