
Składniki
25 dekagramów
1 szklanka
1 łyżka
1 szczypta
20 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie ze szczyptą cukru ugotować al'dente rozdzielony na różyczki brokuł. Odcedzić . Makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kostki Rosołu z kury Knorr. Odcedzić . W woku rozpuścić 2 łyżki masła. Rozkruszyć na nie mini kostki Czosnek i Pietruszka. Szynkę pokroić w paseczki i wrzucić na masło. Pokruszyć ser i dodać na patelnię. Mieszać dolewając śmietankę. Zagotować. Włożyć makaron i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wciągnął część sosu. Dołożyć brokuł i delikatnie wymieszać. Doprawić mielonym pieprzem.
Krok 2
Podawać posypany szczypiorem i natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej