Makaron z sosem serowym i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem serowym i brokułami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ze szczyptą cukru ugotować al'dente rozdzielony na różyczki brokuł. Odcedzić . Makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kostki Rosołu z kury Knorr. Odcedzić . W woku rozpuścić 2 łyżki masła. Rozkruszyć na nie mini kostki Czosnek i Pietruszka. Szynkę pokroić w paseczki i wrzucić na masło. Pokruszyć ser i dodać na patelnię. Mieszać dolewając śmietankę. Zagotować. Włożyć makaron i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wciągnął część sosu. Dołożyć brokuł i delikatnie wymieszać. Doprawić mielonym pieprzem.

Krok 2

Podawać posypany szczypiorem i natką.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej