Makaron ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

10 sztuk

250 gramów

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi myjemy, odcinamy główki i odkładamy na bok. Łodygi obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Na 3 minuty przed końcem dodajemy główki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażymy na patelni.Dodajemy cebulę i szklimy. Dodajemy szparagi, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, mini kosteczką knorr czosnkową i wszystko mieszamy. Chwile razem smażymy chwilę. Dodajemy makaron i mieszamy.

Krok 3

Wykładamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej