Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

448

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

40 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

5 dekagramów

3 łyżki

0.9 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć w śmietanie.

Krok 2

Kasię wymieszać z mąką. Dodać cukier puder, szczyptę soli , 2 jajka i żółtko. Białko pozostawić na później.

Krok 3

Dodać rozmieszane drożdże i ugnieść ciasto.

Krok 4

Z białka ubić pianę. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na pergaminie. Do masy makowej wbić całe jajko.

Krok 5

Ciasto posmarować białkiem i wyłożyć 1/2 masy makowej, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca na brzegach.

Krok 6

Wierzch masy makowej posmarować pianą z białek.

Krok 7

Zawinąć jak roladę.

Krok 8

Drugi makowiec przygotować w identyczny sposób. Należy zwrócić uwagę, żeby miejsce łączenia makowca było pod spodem.

Krok 9

Makowce zawinąć w pergamin dość ciasno, żeby ciasto nie pękało.

Krok 10

Makowce wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec około 1 godziny. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Z cukru pudru i wody ( ew. sok z cytryny) przygotować lukier i polać oba makowce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej