Makowiec z kremem orzechowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

6 sztuk

30 dekagramów

20 dekagramów

0.5 litra

1 opakowanie

ciasto:

3 sztuki

12 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

masa orzechowa:

20 dekagramów

1 szklanka

20 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Placek makowy : mak sparzyć wrzącym mlekiem, ostudzić, zmielić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać zmielony mak, ubitą pianę z białek, olejek, wszystko delikatnie wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem, upiec.

Krok 2

Biszkopt ubić, ciasto wlać na upieczony ciepły mak, upiec.

Krok 3

Po upieczeniu zimny placek odwrócić, biszkopt będzie na spodzie, mak na górze.

Krok 4

Krem orzechowy: orzechy zmielić, sparzyć gorącym mlekiem, zrobi się papka, wystudzić, Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimne orzechy, jeszcze ucierać, gotową masę wyłożyć na mak, polać polewą czekoladową (zrobić esy floresy na masie).

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec z kremem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej