Makowiec z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

4 sztuki

0.5 szklanki

15 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej umyte i wypestkowane wiśnie (0,5 kg) włożyć do rondla, dokładnie przesypać ¼ kg cukru i pozostawić na noc.

Krok 2

Rondel z wiśniami postawić na małym ogniu i lekko rozgrzać tak, by rozpuścił się cukier.

Krok 3

Wiśnie przelać na sito ustawione na salaterce i dobrze odsączyć.

Krok 4

Kasię, cukier puder, cukier waniliowy i jajka utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając orzechy, mak i sok z cytryny.

Krok 5

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i na przemian z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta.

Krok 6

Do masy dodać dokładnie odsączone wiśnie i wymieszać.

Krok 7

Formę posmarować Kasią, oprószyć mąką, a następnie wypełnić ciastem.

Krok 8

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200° C i piec ok. 25-30 min. Kroić po ostygnięciu.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Karpińska

    Ola Karpińska , 14.10.2019

    bardzo dobre w smaku i szybkie w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz  Grzyb

    Łukasz Grzyb , 29.11.2016

    prosty i smaczny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z wiśniamiMakowiec z wiśniami

Makowiec z wiśniami to puszysty i prosty w przyrządzeniu wypiek, który może stanowić alternatywę dla klasycznego, bardziej pracochłonnego makowca. Zacznij od wydrylowania i przygotowania wiśni, które powinny całą noc marynować się w cukrze. Następnie zagotuj je, by powstał gęsty syrop i przecedź. Żeby ciasto się udało, odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki wszystkie składniki, by zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej. Utrzyj je dokładnie, dodając kolejno mąkę oraz mleko, a na koniec wypłukany mak oraz słodkie wiśnie. Upiecz w foremce na keks, i zaczekaj, aż przestygnie. Nie krój go ciepłego, gdyż będzie się kruszyć. Po schłodzeniu możesz w dowolny sposób udekorować ciasto – przygotuj np. polewę czekoladową, kolorowy lukier albo posyp je na wierzchu cukrem pudrem. Ciasto makowe będzie doskonale smakować podane z wiśniowymi konfiturami, lodami śmietankowymi albo z dodatkiem świeżych owoców. Wypróbuj nasz przepis i upiecz coś pysznego, a swoją opinią podziel się w komentarzu.