Marmurkowe ciasto z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

504

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

25 dekagramów

25 dekagramów

6 łyżek

2 łyżki

75 dekagramów

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmieszać, rozrobić z 4 łyżkami mleka i dodać do masy jajecznej. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę (26 cm średnicy).

Krok 2

Resztę mleka i kakao zmieszać z pozostałą częścią ciasta. Ciemne ciasto wylać na jasne. Wbić widelec w ciasto i delikatnie przeciągnąć go spiralnie od krawędzi foremki do jej środka, by uzyskać efekt marmurka.

Krok 3

Wygładzić.

Krok 4

Gruszki obrać i przekroić na połówki. Z połówek usunąć gniazda z pestkami, a grzbiety ponacinać wzdłuż nożem na głębokość 1 cm. Połówki ułożyć na cieście zaokrągleniem do góry.

Krok 5

Ciasto przyozdobić połową dekoracyjnego cukru i piec ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C.

Krok 6

Wyjąć z piekarnika i blaszki.

Krok 7

Rozmieszać na gładko konfitury i rozsmarować je pędzelkiem kuchennym albo łyżką na ciepłej powierzchni ciasta.

Krok 8

Odstawić do wystygnięcia.

Krok 9

Przystroić ciasto resztą cukru dekoracyjnego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marmurkowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej