Marmurkowe ciasto z gruszkami

- Krok 1Kasię, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmieszać, rozrobić z 4 łyżkami mleka i dodać do masy jajecznej. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę (26 cm średnicy).
- Krok 2Resztę mleka i kakao zmieszać z pozostałą częścią ciasta. Ciemne ciasto wylać na jasne. Wbić widelec w ciasto i delikatnie przeciągnąć go spiralnie od krawędzi foremki do jej środka, by uzyskać efekt marmurka.
- Krok 3Wygładzić.
- Krok 4Gruszki obrać i przekroić na połówki. Z połówek usunąć gniazda z pestkami, a grzbiety ponacinać wzdłuż nożem na głębokość 1 cm. Połówki ułożyć na cieście zaokrągleniem do góry.
- Krok 5Ciasto przyozdobić połową dekoracyjnego cukru i piec ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C.
- Krok 6Wyjąć z piekarnika i blaszki.
- Krok 7Rozmieszać na gładko konfitury i rozsmarować je pędzelkiem kuchennym albo łyżką na ciepłej powierzchni ciasta.
- Krok 8Odstawić do wystygnięcia.
- Krok 9Przystroić ciasto resztą cukru dekoracyjnego.
Przygotowanie