Miętowy kurczak

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

0

1 łyżeczka

2 łyżeczki

8 plastrów

1 łyżeczka

75 gramów

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz, natnij każdą tak, aby powstała kieszeń. Każdą pierś oprósz odrobiną przyprawy Knorr - zarówno na zewnątrz, jak i w środku.

Krok 2

Jabłko zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę, miętę porwij na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę a szczypior pokrój drobno. Serek wymieszaj ze wszystkimi składnikami.

Krok 3

Powstałym farszem napełnij kieszenie, obwiń każdą pierś boczkiem - koniec piersi z naciętym otworem zepnij wykałaczką. Obsmaż na patelni.

Krok 4

Piersi umieść w płaskiej brytfannie, posmaruj oliwą i skrop sokiem z cytryny. Dołóż gałązkę świeżego rozmarynu. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st., piecz 30 minut. Podawaj z mieszanymi sałatami i pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej