Miętowy kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miętowy kurczak

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

null

1

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

8 plastrów

1 łyżeczka

75 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz, natnij każdą tak, aby powstała kieszeń. Każdą pierś oprósz odrobiną przyprawy Knorr - zarówno na zewnątrz, jak i w środku.

Krok 2

Jabłko zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę, miętę porwij na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę a szczypior pokrój drobno. Serek wymieszaj ze wszystkimi składnikami.

Krok 3

Powstałym farszem napełnij kieszenie, obwiń każdą pierś boczkiem - koniec piersi z naciętym otworem zepnij wykałaczką. Obsmaż na patelni.

Krok 4

Piersi umieść w płaskiej brytfannie, posmaruj oliwą i skrop sokiem z cytryny. Dołóż gałązkę świeżego rozmarynu. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st., piecz 30 minut. Podawaj z mieszanymi sałatami i pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miętowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej