Miętus - czyli ciasto z masą miętową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

500 gramów

4 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię roztopić, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 5 łyżek wody, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy (26x33 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.

Krok 2

Masa: landrynki rozgnieść (włożyłam je w foliowy woreczek i walnęłam kilka razy tłuczkiem), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, przestudzić. Śmietanę ubić. Dolać syrop z landrynek, żelatynę i barwnik.

Krok 3

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy. Ułożyć ciastka. Posmarować resztą masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miętus - czyli ciasto z masą miętową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grecki chlebek
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej