Migdałowiec z winogronami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

231

689 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
125 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2718 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5661 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

250 gramów

150 gramów

350 gramów

1 łyżeczka

15 gramów

8 sztuk

1 łyżka

100 gramów

masa śmietanowa:

500 mililitrów

2 łyżki

10 gramów

masa winogronowa:

3 opakowania

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i posiekaną Kasię. Masę przełóż na stół i szybko zagnieć. Otrzymane ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Migdałowiec z winogronami - Krok 1

Krok 2

Kawałki schłodzonego ciasta oprósz mąką, ułóż na 2 arkuszach papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki wielkości formy (22 x 30 cm). Ciasto włóż razem z papierem do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 °C.

Migdałowiec z winogronami - Krok 2

Krok 3

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części i rozsmaruj na cieście w każdej blaszce.

Migdałowiec z winogronami - Krok 3

Krok 4

Posyp płatkami migdałowymi. Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz około 30 minut. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.

Migdałowiec z winogronami - Krok 4

Krok 5

Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i wystudź. Włóż do nich umyte winogrona. Gdy galaretka z winogronami zacznie tężeć, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę.

Migdałowiec z winogronami - Krok 5

Krok 6

Jeden upieczony placek ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż na niego najpierw winogrona z galaretki, a następnie tężejącą masę galaretkową.

Migdałowiec z winogronami - Krok 6

Krok 7

Na galaretkę wyłóż masą śmietanową i równo rozprowadź. Całość przykryj drugim plackiem upieczonego ciasta i lekko dociśnij dłońmi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Migdałowiec z winogronami - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek , 10.03.2019

    Super naprawdę extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Drukała

    Kamil Drukała , 04.10.2017

    bardzo smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 09.09.2017

    upiększające na specjalną okazję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk , 30.04.2017

    Pycha ----bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Migdałowiec z winogronamiMigdałowiec z winogronami

Ciasta owocowe piecze się głównie latem, są jednak takie przepisy, z których możesz skorzystać bez względu na porę roku. To nie tylko szarlotki, ale także ciasta z winogronami. Najlepiej sprawdzą się gatunki bezpestkowe, ale jeśli masz inne, przekrój owoce na pół i usuń z nich nasiona. Wykorzystaj je do smacznego migdałowca z winogronami, który składa się z kruchego ciasta przełożonego masą śmietanową i galaretką z owocami. Swoją nazwę zawdzięcza delikatnym płatkom migdałowym, którymi posypana jest masa. Ciasto przygotuj z zimnych składników i dodatkowo schłodź je w lodówce, dzięki czemu efekt końcowy będzie udany. Po wyłożeniu go na blachę gęsto nakłuj jego powierzchnię widelcem. Masę śmietanową połącz z żelatyną i wyłóż na ciasto. Po upieczeniu, na jednej z warstw umieść winogrona w galaretce, zakryj kolejną warstwą i odłóż całość do stężenia. Migdałowiec z winogronami może stanowić słodkie urozmaicenie domowego przyjęcia lub grillowego menu. Upiecz i sprawdź, jak wspaniale smakuje.