Migdałowiec z winogronami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

229

675 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
125 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2714 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

150 gramów

350 gramów

1 łyżeczka

15 gramów

8 sztuk

1 łyżka

100 gramów

masa śmietanowa:

500 mililitrów

2 łyżki

10 gramów

masa winogronowa:

3 opakowania

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i posiekaną Kasię. Masę przełóż na stół i szybko zagnieć. Otrzymane ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Migdałowiec z winogronami - Krok 1

Krok 2

Kawałki schłodzonego ciasta oprósz mąką, ułóż na 2 arkuszach papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki wielkości formy (22 x 30 cm). Ciasto włóż razem z papierem do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 °C.

Migdałowiec z winogronami - Krok 2

Krok 3

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części i rozsmaruj na cieście w każdej blaszce.

Migdałowiec z winogronami - Krok 3

Krok 4

Posyp płatkami migdałowymi. Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz około 30 minut. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.

Migdałowiec z winogronami - Krok 4

Krok 5

Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i wystudź. Włóż do nich umyte winogrona. Gdy galaretka z winogronami zacznie tężeć, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę.

Migdałowiec z winogronami - Krok 5

Krok 6

Jeden upieczony placek ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż na niego najpierw winogrona z galaretki, a następnie tężejącą masę galaretkową.

Migdałowiec z winogronami - Krok 6

Krok 7

Na galaretkę wyłóż masą śmietanową i równo rozprowadź. Całość przykryj drugim plackiem upieczonego ciasta i lekko dociśnij dłońmi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Migdałowiec z winogronami - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek

    Super naprawdę extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Drukała

    Kamil Drukała

    bardzo smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    upiększające na specjalną okazję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Pycha ----bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Migdałowiec z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Migdałowiec z winogronamiMigdałowiec z winogronami

Ciasta owocowe piecze się głównie latem, są jednak takie przepisy, z których możesz skorzystać bez względu na porę roku. To nie tylko szarlotki, ale także ciasta z winogronami. Najlepiej sprawdzą się gatunki bezpestkowe, ale jeśli masz inne, przekrój owoce na pół i usuń z nich nasiona. Wykorzystaj je do smacznego migdałowca z winogronami, który składa się z kruchego ciasta przełożonego masą śmietanową i galaretką z owocami. Swoją nazwę zawdzięcza delikatnym płatkom migdałowym, którymi posypana jest masa. Ciasto przygotuj z zimnych składników i dodatkowo schłodź je w lodówce, dzięki czemu efekt końcowy będzie udany. Po wyłożeniu go na blachę gęsto nakłuj jego powierzchnię widelcem. Masę śmietanową połącz z żelatyną i wyłóż na ciasto. Po upieczeniu, na jednej z warstw umieść winogrona w galaretce, zakryj kolejną warstwą i odłóż całość do stężenia. Migdałowiec z winogronami może stanowić słodkie urozmaicenie domowego przyjęcia lub grillowego menu. Upiecz i sprawdź, jak wspaniale smakuje.