
Składniki
ciasto:
240 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
1.5 łyżki
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
160 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na sernik królewski z naszego przepisu. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko, żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a drugą część ciasta wyłóż na spód tortownicy, pokrytej na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto na sernik królewski w kilku miejscach widelcem. Podpiecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Odstaw.

Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką startą z cytryny. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Krok 4
Masę przełóż na podpieczony spód. Wyciągnij z zamrażarki ciasto. Zetrzyj ciasto na masę serową.

Krok 5
Włóż sernik królewski do piekarnika, nagrzanego do 180°C, na 60 minut. Wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik Królewski
Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta. Najpierw jednak zawiążcie mocno kuchenne fartuchy i podwińcie rękawy. Przepis na puszysty sernik królewski z łatwością przygotujecie samodzielnie, bez potrzeby ustawiania się w długiej kolejce do popularnej cukierni. Pieczenie czas zacząć!
Dla kogo?
Być może nazwa wypieku brzmi trochę onieśmielająco, ale z jego zrobieniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Trzymajcie się naszych wskazówek, a wyborny puszysty sernik królewski w tortownicy zapewni Wam gorące brawa.
Na jaką okazję?
Doskonałe zwieńczenie posiłku, który jest jednocześnie okazją do świętowania. Właśnie zdaliście egzamin na prawo jazdy? Znaleźliście wymarzoną pracę? Sernik królewski z przepisu od naszej redakcji stanie się słodką nagrodą.
Czy wiesz, że?
Pieczenie puszystego królewskiego sernika w tortownicy w wyższej temperaturze niż zalecana wcale nie przyspieszy całego procesu. Może za to skutkować pękaniem ciasta. Trzymajcie się więc temperatury podanej w przepisie na sernik królewski, a na pewno wyjdzie wam wyborny!
Dla urozmaicenia:
Klasyczny sernik królewski z kakaowym spodem oraz kruszonką na wierzchu można wzbogacić dodatkiem owoców, zwłaszcza brzoskwiń i wiśni. Jeśli spodziewasz się wizyty ważnego gościa, przygotuj wcześniej sernik królewski z owocami, a na pewno wizyta przebiegnie w przyjemnej i serdecznej atmosferze.