Mini serniczki na makowym spodzie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

70

605 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

894 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

300 gramów

50 gramów

100 gramów

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

polewa:

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mak z rozpuszczoną Kasią, mąką i cukrem.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 1

Krok 2

Z pergaminu wytnij kółka o wymiarach dna naczynka oraz prostokąt o długości obwodu foremki i wysokości o dwa centymetry wyższej od krawędzi foremki. Foremki posmaruj Kasią, a następnie wyłóż dno i boki przygotowanym pergaminem.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną masę makową włóż do foremek na grubość około 1 cm. Gotowe naczynka wstaw do lodówki.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 3

Krok 4

Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem do otrzymania puszystej jasnej masy. Dodaj śmietankę, skórkę z cytryny, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 4

Krok 5

Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 5

Krok 6

Masę wyłóż do foremek na masę makową. Całość ustaw na blasze piekarnika, a następnie podlej wodą i dokładnie zawiń od góry folią aluminiową.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 6

Krok 7

Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170 st. C. przez około 60 min. Kontroluj czas, ponieważ jest uzależniony od pojemności foremek, jakich użyjemy.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 7

Krok 8

Po wyjęciu z pieca wylej polewę na jeszcze ciepłe serniki i pozostaw do schłodzenia.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 8

Krok 9

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę dodaj śmietanę, cukier i sok z cytryny. Masę dokładnie wymieszaj. Gdy zgęstnieje, wylej na jeszcze ciepły sernik i odstaw do ostygnięcia.

Mini serniczki na makowym spodzie - Krok 9
6

Opinie o przepisie

  • Kasia Nikt

    Kasia Nikt

    Ile wychodzi miseczek z tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Kowalska

    Joanna Kowalska

    Czy mak powinien być zmielony.?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristina Baranowska

    Kristina Baranowska

    Upiekłam jako ciasto, w jednej dużej okrągłej formie i nie dodałam żadnej polewy. Wyszło fajnie. Cytrynowo-śmietankowy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana Krysinski

    Diana Krysinski

    Rewelacyjny przepis. Serniczki wyszly idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna bińkowska

    Katarzyna bińkowska

    czy moge piec bez kapieli wodnej jasli tak to jakie stopmie i czas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek  Naa

    Arek Naa

    15 minut...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini serniczki na makowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini serniczki na makowym spodzieMini serniczki na makowym spodzie

Mini serniczki na makowym spodzie w smaku będą przypominać klasyczny seromak, jednak spośród wypieków tego typu wyróżnia je sposób pieczenia oraz – oczywiście – niewielki rozmiar. Mini serniczki składają się z trzech warstw – makowej, serowej oraz słodkiej polewy z białej czekolady. Spód przygotujesz z suchego maku, roztopionej kostki do pieczenia, cukru i mąki. W masie serowej, oprócz podstawowych składników, znajdą się także nasiona z laski wanilii, starta skórka cytryny oraz kandyzowana skórka pomarańczowa, które nadadzą jej wyrazisty smak i zapach. Z kolei za sprawą śmietany kremówki oraz piany z białek ser będzie miał delikatną, puszystą konsystencję. Do okrągłych, niewielkich foremek nałóż masę makową, schłodź w lodówce, a następnie przykryj masą serową. Serniczki piecz w kąpieli wodnej. Gdy będą upieczone, rozsmaruj na ich wierzchu polewę przygotowaną z białej czekolady, kwaśnej śmietany i cukru waniliowego. Podawaj lekko schłodzone. Skorzystaj z naszego przepisu na oryginalne mini serniczki z makiem.