Miodek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

30 dekagramów

1 kilogram

4 sztuki

2 łyżeczki

1 szklanka

masa jabłkowa:

2 kilogramy

2 opakowania

2 łyżki

masa grysikowa:

5 łyżek

4 łyżki

0.5 litra

0.5 opakowania

dodatkowo:

1 puszka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię posiekać z mąką, sodą i cukrem, dodać jaja i miód, wyrobić ciasto. Upiec 4 placki.

Krok 2

Masa jabłkowa: obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka chwilę smażyć z Kasią na wolnym ogniu, pod koniec wsypać galaretkę, wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

Masa grysikowa: odlać 3/4 szklanki mleka i rozmieszać z grysikiem i cukrem i wlać na pozostałe gotujące się mleko, gotować 6 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Masę ostudzić. Utrzeć Kasię i dodać ostudzoną masę grysikową, ciągle miksując.

Krok 4

Masę krówkową w puszce gotować około 40 minut.

Krok 5

Przełożenie ciasta: ciasto, masa jabłkowa, ciasto, masa grysikowa, ciasto, masa jabłkowa, ciasto, masa krówkowa. Gotowy placek posypać posiekanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej