Miodownik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

400 gramów

2 sztuki

80 gramów

10 gramów

2 łyżeczki

masa:

500 mililitrów

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i miód rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, śmietanę i sodę. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć szybko na stole.

Krok 2

Ciasto odstaw na chwilę do lodówki. Po wyjęciu podziel na trzy części.

Krok 3

Każdą część rozwałkuj na grubość pół centymetra i piecz oddzielnie w tej samej prostokątnej formie.

Krok 4

Formę przed tym wyłóż papierem do pieczenia. Każdy placek piecz 10 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Krok 5

Mleko zagotuj, wsyp kaszę i ciągle mieszając, gotuj kilka minut.

Krok 6

Ostudź i wymieszaj mikserem z miękką Kasią i cukrem pudrem.

Krok 7

Dwa upieczone placki miodowe posmaruj powidłami i przygotowaną masą.

Krok 8

Połóż jeden na drugim, przykryj trzecim i lekko dociśnij. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MiodownikMiodownik

Miodownik ma lekko korzenny smak, który wyśmienicie współgra ze śmietankową masą. To smaczne ciasto na bazie miodu przypomina nieco piernik, choć jest bardziej delikatne. Przekłada się je kremem przygotowanym z mleka, kaszy manny oraz cukru pudru, a także konfiturą. Miodownik zazwyczaj dzieli się na trzy blaty. Po upieczeniu posypuje się go cukrem pudrem lub podaje z polewą czekoladową, która również dobrze współgra ze smakiem wszystkich składników. Można posypać ją dodatkowo posiekanymi orzechami, startą białą czekoladą lub prażonymi płatkami migdałów. Miodownik będzie równie smaczny, jeśli zaserwujesz go z karmelową masą z orzechami włoskimi na wierzchu. Jeśli lubisz budyniowe kremy, zastąp kaszę budyniem. Podając miodownik, udekoruj talerz orzechami i ewentualnie karmelem. W takiej postaci sprawdzi się podczas przyjęć i innego rodzaju uroczystości. Koniecznie zapoznaj się z przepisem na ten doskonały wypiek z wyjątkowo delikatnym kremem i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.