Murzynek piernikowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.75 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżeczki

4 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

0.3 szklanki

1

3 łyżki

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną i ostudzoną Kasię, dżem, mleko, olej i wszystko wymieszać.

Krok 2

Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika.

Krok 3

Wsypać rodzynki obtoczone w mące i płatki czekoladowe.

Krok 4

Wymieszać wszystko.

Krok 5

Masę wylać na blachę (dużą prostokątną), której dno jest wysmarowane Kasią i posypane bułką tartą.

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 7

Piec 40-50 min. w 160*C (z termoobiegiem).

Krok 8

Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek piernikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej