Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto
łatwe
42 osoby zapisały
Składniki
20 sztuk
400 gramów
250 gramów
1 szklanka
4 sztuki
10 plastrów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2
Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.
Krok 3
Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.
Krok 6
Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
Krok 7
Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej