Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

400 gramów

250 gramów

1 szklanka

4 sztuki

10 plastrów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2

Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.

Krok 3

Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 6

Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 7

Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej