Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

400 gramów

250 gramów

1 szklanka

4 sztuki

10 plastrów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2

Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.

Krok 3

Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 6

Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 7

Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Duszona karkówka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej