Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

400 gramów

250 gramów

1 szklanka

4 sztuki

10 plastrów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2

Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.

Krok 3

Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 6

Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 7

Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej