Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
20 sztuk
400 gramów
250 gramów
1 szklanka
4 sztuki
10 plastrów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2
Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.
Krok 3
Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.
Krok 6
Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
Krok 7
Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































