Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

400 gramów

250 gramów

1 szklanka

4 sztuki

10 plastrów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2

Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.

Krok 3

Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 6

Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 7

Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej