Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

400 gramów

250 gramów

1 szklanka

4 sztuki

10 plastrów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2

Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.

Krok 3

Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 6

Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 7

Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej