Nadziewana papryka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewana papryka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj papryki, następnie odetnij wierzchy.

Krok 2

Marchew zetrzyj, pomidora pokrój w kostkę. Ugotuj ryż, pamiętając, aby go nie przesolić.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją. Następnie dodaj ryż, marchewkę i pomidora. Rozkrusz Przyprawę w mini kostkach Knorr i smaż jeszcze przez około minutę. Następne zdejmij z palnika i wystudź.

Krok 4

Wystudzonym nadzieniem wypełnij papryki, po czym wstaw do garnka i zalej wodą, mniej więcej poniżej połowy papryki. Duś je pod przykryciem godzinę.

Krok 5

Przygotuj sos: stop na patelni łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki. Smaż przez chwilę, po czym dolej ½ szklanki wody spod papryki. Na koniec dodaj żółtko i wymieszaj.

Krok 6

Polej papryki gotowym sosem. Przed podaniem dopraw je do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewana papryka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ragout z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewana paprykaNadziewana papryka

Nadziewana papryka to propozycja na wyśmienite danie z ryżem, które przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Duszone warzywa z delikatnym nadzieniem sprawdzą się jako obiad i będą dobrą propozycją na ciepły posiłek w pracy. Farsz z ryżem, startą marchewką, pomidorami i cebulą dobrze współgra również z innymi warzywami. Dołącz do niego pieczarki, duszoną cukinię, świeży szpinak lub brokuły. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli dodasz do warzywno-ryżowego farszu ser – sprawdzi się zarówno pokruszona feta, starty żółty ser, jak i pokrojony w kostkę twardy ser pleśniowy. Nadzienie warto doprawić też ziołami – bazylią, oregano lub kolendrą. Tak przyrządzona papryka doskonale smakuje podana bez dodatków, ale dobrze komponuje się też z sałatkami ze świeżych warzyw oraz surówkami. Całość, polana dość gęstym sosem, dobrze będzie smakować również z pieczywem, także grillowanym. Ryż do farszu można zastąpić kaszą (jaglaną, kuskus lub perłową). Wypróbuj przepis na to warzywne danie inspirowane grecką kuchnią. Smacznego.