Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego
średnie
24 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
10 plastrów
10 sztuk
1 opakowanie
10 plastrów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francukie dzielimy na 10 kwadratów. Każdy kwadrtat smarujemy sosem śmietanowo-grzybowym. Na sosie rozkładamy: -plasterek szynki i sera, kawałek lazura, przekrojonego na pół pomidorka koktailowego i ewentualnie kilka platków szalotki.
Krok 2
Na wierzch kładziemy łyżeczkę sosu. Składamy w trójkąciki. Ciasto z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (najlepiej zmieszany czarny z białym).
Krok 3
Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej