Składniki
4 sztuki
2
4 sztuki
4 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
50 gramów
null
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ze skóry kurze udka przekrój wzdłuż i wyjmij ostrożnie kości, tak aby nie uszkodzić skóry i mięsa. Oprósz przyprawą Knorr. W środek każdej z nich włóż plasterek boczku i zepnij wykałaczką.
Krok 2
Umyte pory pokrój w plasterki, podduś lekko na margarynie. Dodaj do nich udka, przesmaż i zalej winem. Gdy odparuje dodaj śmietanę. Całość duś ok. 15 - 18 minut na wolnym ogniu. Wyjmij mięso.
Krok 3
Powstały sos zagęść żółtkami i dopraw do smaku - nie gotuj już dłużej. Gotowe, gorące udka podawaj polane porowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej