Udka nadziewane wędzonym boczkiem - Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane kurze udka

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 szklanki

null

2

50 gramów

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ze skóry kurze udka przekrój wzdłuż i wyjmij ostrożnie kości, tak aby nie uszkodzić skóry i mięsa. Oprósz przyprawą Knorr. W środek każdej z nich włóż plasterek boczku i zepnij wykałaczką.

Krok 2

Umyte pory pokrój w plasterki, podduś lekko na margarynie. Dodaj do nich udka, przesmaż i zalej winem. Gdy odparuje dodaj śmietanę. Całość duś ok. 15 - 18 minut na wolnym ogniu. Wyjmij mięso.

Krok 3

Powstały sos zagęść żółtkami i dopraw do smaku - nie gotuj już dłużej. Gotowe, gorące udka podawaj polane porowym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane kurze udka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej