Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

500 gramów

3 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Pieczarki pokrój i podsmaż na patelni. Po zdjęciu z ognia dodaj do pieczarek namoczone uprzednio rodzynki oraz posiekaną pietruszkę.

Krok 3

Dopraw solą i pieprzem i zmieszaj z ryżem.

Krok 4

Piersi nałóż tak by powstały kieszonki, do których nałóż przygotowany farsz. Zepnij boki małymi wykałaczkami, posyp przyprawa do kurczaka i smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia mięsa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczakaNadziewane pieczarkami i ryżem filet z kurczaka

Drób to mięso, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Szukasz inspiracji na jego oryginalne podanie? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na filety z kurczaka nadziewane pieczarkami i ryżem. Farsz łączy w sobie różne smaki – delikatne pieczarki zostają wzbogacone pietruszką, natomiast rodzynki nadają całości słodkiego posmaku. Bazą farszu jest ryż – możesz użyć białego, np. basmati lub jaśminowego albo brązowego. Jeśli lubisz wyraziste ziołowe potrawy, dodaj do farszu posiekaną bazylię, majeranek, a nawet miętę. Filet z kurczaka nacinaj powoli tak, aby powstała w nim kieszonka. Po wypełnieniu jej farszem, złącz mięso za pomocą wykałaczek lub nici spożywczej – złocisty kurczak będzie efektownie prezentował się na talerzu. Podawaj go z sałatą lodową, świeżym szpinakiem lub bukietem warzyw ugotowanych na parze. Całość ozdób listkami świeżych ziół. Pobierz listę niezbędnych składników i zobacz, jak szybko przygotować oryginalną potrawę z filetów z kurczaka. Życzymy smacznego.