Naleśniki bezglutenowe z serem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

469 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

907 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

naleśniki:

50 gramów

50 gramów

50 gramów

15 gramów

1 szczypta

300 mililitrów

2 sztuki

nadzienie:

500 gramów

70 gramów

50 mililitrów

polewa czekoladowa:

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp wszystkie mąki, dodaj sól, jajka oraz mleko i zmiksuj na gładkie ciasto.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku. Do ciasta dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszaj mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 2

Krok 3

Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nalej porcję ciasta, tak aby pokryło dno patelni cienką warstwą. Smaż przez około pół minuty z każdej strony.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 3

Krok 4

Ser biały zmiel, wymieszaj z cukrem pudrem i śmietanką. Pamiętaj, aby sprawdzić na opakowaniu czy ser i śmietanka nie zawierają ulepszaczy, które mogą zawierać gluten.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 4

Krok 5

Usmażone naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w cienkie rulony lub złóż w chusteczkę.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej, zdejmij z ognia. Do gorącej dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Naleśniki przed podaniem polej polewą.

Naleśniki bezglutenowe z serem - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

6

Opinie o przepisie

  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha, 26.07.2016

    Wygląda smakowicie. Tylko po co ta margaryna, która jest tłuszczem utwardzonym zawierającym bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zamiast niej dałabym naturalny i zdrowy tłuszcz, jakim jest masło. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska, 13.07.2016

    LUBIE CZĘSTO JESC

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska, 13.07.2016

    no z czekolada są pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 13.07.2016

    Twarożek jest rodzajem białego sera :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska, 13.07.2016

    ja zawsze mówię twarożek..czy to jest to samo co ser biały? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Nowak

    Kamil Nowak, 29.06.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki bezglutenowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki bezglutenowe z seremNaleśniki bezglutenowe z serem

Naleśniki bezglutenowe z serem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią klasyczne mączne potrawy, ale nie jedzą składników zawierających gluten. Do ich przygotowania potrzebny będzie miks mąk bezglutenowych: kukurydziana, która nadaje naleśnikom lekko żółty kolor i doskonale zastępuje zwykłą mąkę pszenną, a także ryżowa i ziemniaczana. Dodaj do nich mleko, jajka oraz tłuszcz i zmiksuj składniki na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Nadzienie do naleśników przygotuj z białego sera, śmietanki 30% oraz cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe naleśniki nadziewaj słodkim farszem i składaj w trójkąty lub rulony, a przed podaniem polej je gęstym sosem czekoladowym. Ich smak urozmaicisz, gdy posypiesz je soczystymi malinami lub kawałkami truskawek. Naleśniki bezglutenowe z serem podawaj na deser albo śniadanie. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami sprawi Ci wiele radości. Jesteśmy ciekawi Twojego zdania na temat naszej słodkiej propozycji!