Naleśniki z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
896 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

554 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

30 gramów

2 łyżki

3 sztuki

0.5 szklanki

300 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców.

Naleśniki z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji.

Naleśniki z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj listkami mięty lub melisy.

Naleśniki z truskawkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 03.06.2025

    Z syropem klonowym mniam, tylko zamiast margaryny masło bym dodała. Lepszy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Polska Gacek

    Polska Gacek , 22.03.2017

    Ok Pierwszy raz spotykam się z tym że jest to bardzo smaczne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 13.08.2016

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej