
Składniki
30 mililitrów
100 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
30 gramów
2 łyżki
3 sztuki
0.5 szklanki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców.

Krok 2
Do miski wbij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 4
Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj listkami mięty lub melisy.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej






























