
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów czekoladowych Big Milk Trio Caramella zrób kulkę. Spłaszcz ją z jednej strony i umieść na środku talerza płaską stroną ku górze.
Krok 2
Z lodów śmietankowych zrób taką samą kulkę i umieść ją na lodach czekoladowych. W ten sposób powstanie duża dwusmakowa kulka lodowa.
Krok 3
Z wafla nugatowego wytnij dwa duże trójkąty, to będą skrzydła sowy. Umieść je po bokach lodowej kulki.
Krok 4
Z przekrojonej na pół borówki zrób duże sowie oczy. Nad nimi umieść dwa małe listki mięty sterczące ku górze.
Krok 5
Z wafla nugatowego wytnij trzy małe trójkąty. Dwa z nich umieść nad oczami jako uszy. Z ostatniego zrób dziób, wtykając go pomiędzy oczami.
Krok 6
Truskawkę przekrój wzdłuż na pół. Z połówek wytnij małe trójkąciki i zrób z nich ptasie nóżki. Każdą nogę wykonaj z trzech trójkącików, umieszczając je u spodu lodów czekoladowych. Deser udekoruj miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Sowa"
Deser z lodami „sowa” to ciekawa propozycja, która sprawdzi się świetnie zarówno na przyjęciu, jak i na co dzień. „Sowę” przygotuj na płaskim talerzu schłodzonym wcześniej w zamrażarce. Robienie tego deseru to przede wszystkim zabawa. Wybierz dowolny smak lodów – kolorystycznie najlepiej sprawdzą się czekoladowe, śmietankowe i karmelowe. Do zrobienia uszu, dzioba i skrzydeł wykorzystaj wafel nugatowy albo andruty. Sprawdzą się też herbatniki, biszkopty lub kawałki czekolady (którą warto wcześniej schłodzić w lodówce). Oczy wykonaj z borówek. Dobre będą również ciemne winogrona, rodzynki sułtańskie, orzechy w czekoladzie lub kolorowe drażetki. Kawałki truskawek albo brzoskwiń będą z kolei imitować sowie pazurki. Gotowy deser udekoruj rozpuszczoną czekoladą, najlepiej mleczną lub karmelową, a także świeżymi owocami. Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, użyj syropu klonowego lub czekoladowego. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować zabawny deser. Podziel się swoją opinią na temat naszego przepisu.