Nugatowy pocałunek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

231 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

615 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

60 gramów

1 szczypta

1 sztuka

200 gramów

160 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Kasię połącz z cukrem i szczyptą soli, zmiksuj na gładką masę. Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj następnie mąkę i wyrób ciasto mikserem z użyciem haka lub ręcznie. Ciasto powinno być jednolite.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj przez pergamin na grubość ok. 3 mm. Arkusz ciasta pokrój na prostokąty o wymiarach ok 5x10 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję nugatu, następnie złóż na pół i zlep ranty dociskając ząbkami widelca. Przygotowane ciastka rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub do momentu, gdy się zarumienią. Po upieczeniu ciastka wystudź.

Krok 3

Polewę czekoladową rozpuść w ciepłej wodzie lub mikrofali. Upieczone i wystudzone ciasteczka polej dekoracyjnie czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Możesz również przygotować okrągłe ciasteczka. Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki np. szklanką. Na jeden krążek nałóż orzechowy farsz, przykryj drugim krążkiem i zagnieć krawędzie ząbkami widelca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nugatowy pocałunek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faworki (chrust)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej