Bajgle z sezamem - przepis: szybkie, puszyste | Przepisy.pl pixel

Chrupiące Bajgle z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 łyżka

1 szklanka

3 sztuki

2 łyżki

14 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku maksymalnie 40 st. C rozpuść drożdże z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kilka łyżek mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczka z wierzchu

Chrupiące Bajgle z sezamem  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie do pracującego zaczynu dodaj trzy i pół szklanki mąki, dwa jaja, majonez. Ciasto zagnieć - powinno być gładkie, elastyczne ale w miarę zwarte. Jeśli jest za suche - trzeba dodać wody, jeśli zbyt luźne dosypać maki.

Chrupiące Bajgle z sezamem  - Krok 2

Krok 3

Ciasto odstaw pod przykryciem na około 60 minut w ciepłe miejsce - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice oprószoną mąką. Ciasto zagnieć kilkoma ruchami ręki. Podziel na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek zroluj na stolnicy formując sporej wielkości kule. Następnie rozpłaszcz je, środek wytnij np. kieliszkiem tworząc mały otwór w krążku. Bajgle ułóż na podsypanej mąką blasze i odstaw na kolejne 10- 15 minut pod przykryciem.

Chrupiące Bajgle z sezamem  - Krok 3

Krok 4

W między czasie zagotuj w szerokim garnku około 2 litrów wody z miodem i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bajgle pojedynczo przekładaj do prawie wrzącej wody (ważne żeby nie bulgotała) gotuj około minuty, a następnie delikatnie przekręć bajgle na drugą stronę.

Chrupiące Bajgle z sezamem  - Krok 4

Krok 5

Obgotowane bajgle przełóż na blachę, Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem i oprósz ziarnem sezamu. Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 20-25 minut. Aż skórka zrobi się złocista i chrupiąca.

Chrupiące Bajgle z sezamem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przepis można uprościć piekąc od razu wyrośnięte bułki. Jednak o wiele delikatniejsze będą wcześniej obgotowane.

4

Opinie o przepisie

  • Adriana Groven

    Adriana Groven , 10.03.2023

    Swietny przepis, serdecznie polacam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaga Tarnowska

    Jaga Tarnowska , 18.09.2018

    A gdzie można kupić gotowe we Wrocławiu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rajchelt

    Alicja Rajchelt , 23.10.2016

    czasochlonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta ER

    Marta ER , 18.10.2016

    Dominika

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące Bajgle z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące Bajgle z sezamem Chrupiące Bajgle z sezamem

Masz ochotę na dodatek, który będzie uzupełnieniem przyrządzonej przez Ciebie potrawy lub bazą do przygotowania pysznych kanapek? Dobrym rozwiązaniem będą chrupiące bajgle z sezamem. Na początek przygotuj zaczyn – w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem odrobiny cukru i szczypty soli rozpuść drożdże. Następnie wsyp kilka łyżek mąki i odstaw mieszankę na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, przykrywając ją ściereczką. Żeby wyrobić ciasto, rozbij jajka, dodaj majonez i mąkę – ugniataj do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej, ale jednocześnie zwartej konsystencji. Tak przygotowane odstaw na około godzinę, aby odpowiednio wyrosło – po tym czasie uformuj je w kształt oponek. Teraz wystarczy je podgotować (w mieszance wody i miodu) po około jednej minucie z każdej strony. Na koniec, obsyp bajgle sezamem, makiem lub innym ulubionym dodatkiem i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut, aż do momentu, gdy ich skórka nabierze złocistego koloru. Serwuj z ciepłym mlekiem, herbatą lub jako dodatek do zupy. Smacznego.