OCZY CARYCY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

372 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto 1:

20 dekagramów

6 sztuk

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżka

0.3 szklanki

ciasto 2:

6 sztuk

2 sztuki

6 łyżek

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

0.3 szklanki

dodatki:

1 opakowanie

2 opakowania

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto I: Białka ubić na sztywno razem z cukrem.

Krok 2

Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.

Krok 3

Ciasto II: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, wszystko razem wymieszać.

Krok 4

Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto.

Krok 5

Przeciągnąć widelcem, aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp. 180 C przez ok 30-35 min.

Krok 6

Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody.

Krok 7

Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół.

Krok 8

Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego, na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto.

Krok 9

Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu, całość przykryć drugim plackiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • OCZY CARYCY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OCZY CARYCYOCZY CARYCY

Oczy carycy to efektowny wypiek z dwóch rodzajów ciasta (jasnego i kakaowego), z dodatkiem kremu karpatkowego, nasączonych kawą biszkoptów oraz czerwonej galaretki. Sprawdzą się szczególnie: truskawkowa, poziomkowa lub malinowa. Puszyste, delikatne ciasto wykłada się jedno na drugie, tworząc w ten sposób wzory i uatrakcyjniając wygląd oraz smak wypieku. Przekłada się je gęstym budyniowym kremem karpatkowym, na którym układa się intensywnie kawowe biszkopty. Dołączona do nich galaretka urozmaica smak oraz konsystencję całości. Jest słodka, miękka, a jednocześnie sprężysta. Świetnie współgra z puszystym ciastem oraz biszkoptami. Zamiast nich i galaretki wykorzystuje się czasem również delicje. Dopełnieniem całości będzie czekoladowa polewa oraz posiekane orzechy lub migdały, którymi ją posypiesz. W takiej postaci ciasto oczy carycy sprawdzą się jako pyszny sposób na deser – podczas przyjęcia i na co dzień. Przygotuj je według podanego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.