Placek z galaretką - przepis: dobry, prosty | Przepisy.pl pixel

Placek z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

heart
905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2366 osób zapisało

Udostępnij
Placek z galaretką

Składniki

1 opakowanie

ciasto:

2 sztuki

90 gramów

60 mililitrów

50 mililitrów

120 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

krem śmietankowy:

230 gramów

230 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Brzoskwinie z puszki pokrój na ćwiartki. Jajko ubij z cukrem do białości, dodaj jogurt i olej.

Placek z galaretką - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj miękką łyżką i wylej na przygotowaną tortownicy o średnicy ok 20 cm.

Placek z galaretką - Krok 2

Krok 3

Ułóż brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 25-30 minut.

Placek z galaretką - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki kremu ubij do sztywności np. w robocie kuchennym.

Placek z galaretką - Krok 4

Krok 5

Na upieczonym cieście rozsmaruj krem śmietankowy. Owoce pokrój na mniejsze i ułóż na cieście. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta i jak ostygnie zalej owoce na cieście. Wstaw do lodówki na minimum 2h i podawaj.

Placek z galaretką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć jednego rodzaju owoców np. borówek. W sezonie letnim używaj świeżych owoców np. moreli.

2

Opinie o przepisie

  • Jola

    Jola , 14.06.2024

    Pycha!! Zrobiłam na urodziny męża, z truskawkami, malinami i borówkami. Wyszło fenomenalne ciasto. Polecam w 100% :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.06.2022

    Robię podobne ciasta, ale muszę wypróbować ten przepis bo podobają mi się brzoskwinie zatopione w cieście. Pięknie wyglądają owoce w galaretce. Lato w pełnej krasie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z galaretkąPlacek z galaretką

Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolorowa galaretka. Aż można się rozmarzyć! Liczba smakowitych warstw sprawia jednak, że placek z galaretką wydaje się skomplikowany? Nic bardziej mylnego! Dziś w kuchni trząść może się wyłącznie galareta. Ty za to wejdź do kuchni pewnym krokiem i zmierz się z tym deserowym przebojem w przepisie na ciasto z galaretką.

Dla kogo?

Wykonanie ciasta z galaretką, które wygląda jak z profesjonalnego bloga kulinarnego, wydaje się nie być na siły kucharza-amatora? Pamiętaj, że każdy od czegoś zaczynał. Placek z galaretką pomoże uwierzyć we własne umiejętności kulinarne. Już niedługo zaczniesz sięgać po coraz bardziej złożone receptury.

Na jaką okazję?

Urodziny, imieniny, rocznice i jubileusze – każda okazja zasługuje na odpowiednią oprawę w postaci dobrego placka z galaretką. Jeśli wypada w sezonie letnim, tym lepiej. W końcu właśnie wtedy nie można narzekać na brak soczystych owoców, więc przepis na ciasto z galaretką będzie udawać się jeszcze lepiej. Korzystanie z sezonowych produktów daje zdecydowanie najlepsze rezultaty smakowe.

Czy wiesz, że?

Nie wszystkie owoce tworzą z galaretką udane kombinacje. Podczas przygotowania szybkiego ciasta z galaretką unikaj kiwi, ananasa i mango. Dlaczego akurat one nie będą twoimi sprzymierzeńcami? Zawierają w sobie enzym, który hamuje tężenie galaretki.

Dla urozmaicenia:

Listki świeżej mięty wyglądają bardzo ozdobnie i zamieniają proste ciasto z galaretką w naprawdę apetyczny specjał. Szczególnie dobrze kontrastują z czerwoną galaretką i owocami.