
Składniki
8 sztuk
1 szczypta
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie warzywa: cebulę i czosnek obierz, a następnie dość drobno posiekaj. Pomidorki umyj, wysusz i przekrój na pół. Z papryk usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w niezbyt grube paski.

Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Jak tłuszcz będzie gorący, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pomidorki, paprykę i dopraw przyprawą Knorr, pieprzem, bazylią oraz suszonym oregano. Wszystkie składniki podsmażaj, często mieszając.

Krok 3
Na koniec do potrawy wlej ubite jajka i chwilę odczekaj. Kiedy omlet się zetnie, za pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przewróć go na drugą stronę i jeszcze raz podsmaż. Gotowe danie podawaj na ciepło zaraz po przyrządzeniu.


Dobra rada:
Ściągnięty z patelni omlet wegetariański możesz zawinąć w rulon (jak naleśniki) i podawać ze świeżo siekaną zieloną cebulką lub listkami bazylii. Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne smaki, do smażonych warzyw dorzuć trochę drobno siekanej ostrej papryczki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet wegetariański
Omlet to wyjątkowo uniwersalne danie, bo można zrobić je we wszystkich odmianach – na słodko, słono, pikantnie, a także w wersji wegetariańskiej, która wcale nie musi być nudna. Szukając składników, które zastąpią mięso, wegetarianie jedzą bowiem często bardziej urozmaicone potrawy niż tradycyjni mięsożercy. Jeśli więc masz ochotę na nowe, zaskakujące smaki koniecznie przygotuj omlet wegetariański. Weź patelnię, jajka, ulubione składniki i… do dzieła!
Dla kogo?
Wegetariański omlet to potrawa idealna dla osób ceniących sobie szybkie, łatwe, ale nietuzinkowe w smaku potrawy. Jego wyjątkowy smak pokochają również wszyscy miłośnicy śniadań bazujących na jajkach.
Na jaką okazję?
Oczywiście na pyszne śniadanie, spędzane w rodzinnym gronie. Po omlet wegetariański chętnie sięgną zarówno dorośli jak i ci młodsi domownicy. Można go doprawić do smaku ulubionym sosem np. keczupem.
Czy wiesz, że?
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Na nasz kontynent trafiły w połowie XVI wieku dzięki hiszpańskim żeglarzom, a wielu Europejczyków uważało je za silnie trujące, dlatego przez kolejne stulecia pomidory uprawiano w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.
Dla urozmaicenia:
Przepis na omlet wegetariański można dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy, warzywa lub zmieniając ich proporcje. Warto wypróbować omlet z dodatkiem podsmażonych na patelni pieczarek, kawałkami jarmużu, listkami szpinaku, kukurydzą, fasolką, a nawet różyczkami brokułów. Życzymy smacznego!