Owocowa fantazja

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 puszka

1 garść

2 opakowania

1 garść

1.5 szklanki

1 opakowanie

4 opakowania

7 sztuk

1.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem przesianą przez sito.

Krok 2

Przelać do formy wyłożonej papierem posmarowanej Kasia i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzenie przekroić na połowę.

Krok 3

Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litrze gotowanej wody, wystudzić. Do galaretki wsypać owoce, brzoskwinie pokroić w kostkę. Tężejącą masę wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć 2 blatem.

Krok 4

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru i 2 śmietan fixami. Włożyć do rękawa cukierniczego, zrobić na cieście kratkę. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody gorącej wystudzić. Kawałki brzoskwiń poukładać w wolne miejsca na cieście, zalać galaretką. Na śmietanie poukładać maliny i borówkę. Ciasto wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej