Pączki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1056

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

0.25 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 opakowanie

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek.

Krok 2

Drożdże rozmieszać z częścią ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki.

Krok 3

Wlać do wgłębienia i przykryć mąką.

Krok 4

Żółtka i całe jajo utrzeć z pozostałym cukrem i solą (jeśli jajka są zimne wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą).

Krok 5

Do wyrośniętego rozczynu dodać masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, wódkę i wyrobić ciasto.

Krok 6

Dodać podgrzaną w garnuszku Kasię i wyrobić w gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 7

Wyrośnięte ciasto podzielić na 25 kawałków, lekko je rozpłaszczyć, nakładać konfiturę, uformować pączki i znów odłożyć do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte smażyć w gorącym smalcu. Po przestudzeniu pączki posypać cukrem pudrem i zajadać ;)

1

Opinie o przepisie

  • Danusia Bar

    Danusia Bar, 03.02.2016

    nie dobre....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Filozofa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Pączki są wyrobem cukierniczym, który przyrządza się z ciasta drożdżowego wykonanego z mąki pszennej oraz uformowanego na kształt spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli. Smaży się je na głębokim tłuszczu na kolor ciemnozłoty albo piecze w wysokiej temperaturze aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Pączki często nadziewa się przed smażeniem marmoladą lub konfiturą. W ich wnętrzu, poza marmoladą wieloowocową czy konfiturą różaną, może znaleźć się także budyń, czekolada, likier czy przemielony biały twaróg (w przeszłości do nadziewania używano również orzechów włoskich i migdałów). Gotowy pączek jest lukrowany, oblewany czekoladą albo posypywany cukrem pudrem (warto przesiać go przez sitko) czy kandyzowaną i krojoną skórką pomarańczową. W Stanach Zjednoczonych pączki znane są jako „doughnuts” i mają kształt zbliżony do oponki. Przekonaj się, jak łatwo przygotować smaczne pączki, wykorzystując praktyczne wskazówki z proponowanego przez nas przepisu. Jeśli masz własną metodę na zrobienie nadzienia, nie zapomnij się nią podzielić.