Paluchy z kminkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

10 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić zaczyn, drożdże skruszyć w ciepłym mleku dodając 2 łyżki cukru i dwie łyżki mąki.

Paluchy z kminkiem - Krok 1

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, połączyć.

Paluchy z kminkiem - Krok 2

Krok 3

Wlać roztopioną, ciepłą Kasię, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno mieć gęstość ciasta pierogowego).

Paluchy z kminkiem - Krok 3

Krok 4

Przełożyć na stolnice dodać kminek.

Paluchy z kminkiem - Krok 4

Krok 5

Formować długie paluchy i posypać kminkiem. Paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić. Gdy zaczną rosnąć, wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor 15-20 minut.

Paluchy z kminkiem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.07.2016

    Oczywiście chodziło nam o gramy ;) Dziękujemy za czujność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskuła

    Janina Jaskuła , 10.07.2016

    20dkg drożdży ???????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda , 27.04.2016

    I będziesz pierdział do poduchy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wi Paweł

    Wi Paweł , 13.04.2016

    są super! pod warunkiem że się zdrapie cały kminek...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluchy z kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bajaderka
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej