Paluchy z kminkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić zaczyn, drożdże skruszyć w ciepłym mleku dodając 2 łyżki cukru i dwie łyżki mąki.

Paluchy z kminkiem - Krok 1

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, połączyć.

Paluchy z kminkiem - Krok 2

Krok 3

Wlać roztopioną, ciepłą Kasię, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno mieć gęstość ciasta pierogowego).

Paluchy z kminkiem - Krok 3

Krok 4

Przełożyć na stolnice dodać kminek.

Paluchy z kminkiem - Krok 4

Krok 5

Formować długie paluchy i posypać kminkiem. Paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić. Gdy zaczną rosnąć, wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor 15-20 minut.

Paluchy z kminkiem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Oczywiście chodziło nam o gramy ;) Dziękujemy za czujność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskuła

    Janina Jaskuła

    20dkg drożdży ???????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda

    I będziesz pierdział do poduchy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wi Paweł

    Wi Paweł

    są super! pod warunkiem że się zdrapie cały kminek...

    Odpowiedz Odpowiedz
1 osoba ogląda przepis:
Torcik serowo-kokosowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej