Pastisio - smaczna grecka zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pastisio - smaczna grecka zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 kilogram

3 szklanki

4 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo według przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Zmielone mięso wymieszaj ze sobą i podsmaż na złoty kolor na oliwie. Dodaj posiekany świeży tymianek, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i układaj na przemian warstwy mięsa i makaronu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiecz przez ok. 20-25 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Mąkę roztop w wysokim garnku, dodaj mąkę i wymieszaj, podsmaż i stopniowo do zasmażki dolewaj mleko. Roztrzep trzepaczką, aby nie powstały grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Krok 5

Zapiekankę wyjmij z pieca i polej sosem. Zatrzyj ser na tarce i oprósz Pastisio. Wstaw jeszcze do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż ser przypiecze się na złoto. Podawaj posypane resztą świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pastisio - smaczna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej