
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 kilogram
3 szklanki
4 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo według przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
Zmielone mięso wymieszaj ze sobą i podsmaż na złoty kolor na oliwie. Dodaj posiekany świeży tymianek, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i układaj na przemian warstwy mięsa i makaronu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiecz przez ok. 20-25 minut.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Mąkę roztop w wysokim garnku, dodaj mąkę i wymieszaj, podsmaż i stopniowo do zasmażki dolewaj mleko. Roztrzep trzepaczką, aby nie powstały grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krok 5
Zapiekankę wyjmij z pieca i polej sosem. Zatrzyj ser na tarce i oprósz Pastisio. Wstaw jeszcze do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż ser przypiecze się na złoto. Podawaj posypane resztą świeżych ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej