
Składniki
1.25 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
null szczypt
100 gramów
50 gramów
null szczypt
1 łyżeczka
2 sztuki
4 łyżki
150 gramów
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
300 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 szklanka
2 sztuki
1.5 kilograma
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uformuj mięso i zwiąż nicią kuchenną po czym włóż do miski i przykryj.
Krok 2
Naszpikuj cebulę gwoździami i pokrój na małe kawałki włoszczyznę. Zagotuj w garnku 1,5 litra wody wraz z octem, winem i przyprawami. Powstałą marynatę przestudź. Wcześniej przykryte mięso zalej marynatą i wsadź na 3 dni do lodówki w ciągu których czasem j
Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i obsmaż na tłuszczu ze wszystkich stron na tłuszczu. Następnie wsadź je do naczynia żaroodpornego. Polej je szklanką marynaty i wywarem wraz z koncentratem pomidorowym i pokruszonym chlebem. Przykryte piecz około 2 godzi
Krok 4
Kiedy je wyjmiesz z piekarnika zawiń je w folię aluminiową i odczekaj 10 minut. Przecedź sos doprawiając go solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie i dodaj jeszcze oprócz nich śmietanę i pokrojone w ćwiartki pieczarki i raz zagotuj.
Krok 6
Kluski ziemniaczane: W osolonej wodzie gotuj ziemniaki około 20 minut.
Krok 7
Po odcedzeniu od razu przeciśnij je przez prasę. Dodaj jajka oraz sól po czym zagnieć ciasto.
Krok 8
W zimnej wodzie rozpuść mączkę kukurydzianą i wlej do niej dużą ilość wrzątku. Uformuj kluski. Następnie wrzucaj ja na wrzątek i gotuj przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej