
Składniki
1.25 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
null szczypt
100 gramów
50 gramów
null szczypt
1 łyżeczka
2 sztuki
4 łyżki
150 gramów
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
300 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 szklanka
2 sztuki
1.5 kilograma
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uformuj mięso i zwiąż nicią kuchenną po czym włóż do miski i przykryj.
Krok 2
Naszpikuj cebulę gwoździami i pokrój na małe kawałki włoszczyznę. Zagotuj w garnku 1,5 litra wody wraz z octem, winem i przyprawami. Powstałą marynatę przestudź. Wcześniej przykryte mięso zalej marynatą i wsadź na 3 dni do lodówki w ciągu których czasem j
Krok 3
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i obsmaż na tłuszczu ze wszystkich stron na tłuszczu. Następnie wsadź je do naczynia żaroodpornego. Polej je szklanką marynaty i wywarem wraz z koncentratem pomidorowym i pokruszonym chlebem. Przykryte piecz około 2 godzi
Krok 4
Kiedy je wyjmiesz z piekarnika zawiń je w folię aluminiową i odczekaj 10 minut. Przecedź sos doprawiając go solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie i dodaj jeszcze oprócz nich śmietanę i pokrojone w ćwiartki pieczarki i raz zagotuj.
Krok 6
Kluski ziemniaczane: W osolonej wodzie gotuj ziemniaki około 20 minut.
Krok 7
Po odcedzeniu od razu przeciśnij je przez prasę. Dodaj jajka oraz sól po czym zagnieć ciasto.
Krok 8
W zimnej wodzie rozpuść mączkę kukurydzianą i wlej do niej dużą ilość wrzątku. Uformuj kluski. Następnie wrzucaj ja na wrzątek i gotuj przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej