Pieczony boczek do chleba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony boczek do chleba

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

1 kilogram

5 łyżek

2 sztuki

0.5 opakowania

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawa do mięs Knorr połącz z majerankiem, posiekanym czosnkiem oraz papryką.

Krok 2

Przyprawami natrzyj boczek i odstaw na 4 godziny do lodówki.

Krok 3

Skórę boczku natnij w kratkę, włóż do naczynia żaroodpornego. Po ostudzeniu pokrój w plasterki.

Krok 4

Smalec roztop i wraz z oliwą polej boczek. Piecz do miękkości około 2 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony boczek do chleba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej