Morszczuk z piekarnika - przepis na pieczony filet | Przepisy.pl pixel

Pieczony morszczuk z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę lekko rozmroź i umyj. Osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 1

Krok 2

Cytryny umyj i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż warstwę plastrów cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 2

Krok 3

Następnie połóż warstwę ryb, posyp pieprzem, solą i tymiankiem i skrop olejem. Przykryj całość resztą plasterków cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 3

Krok 4

Polej pozostałym olejem. Rybę piecz w piekarniku w 220°C przez 20 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony morszczuk z cytrynąPieczony morszczuk z cytryną

Ryba, niezależnie od jej gatunku, i cytryna to połączenie doskonałe. Owoc zmienia smak delikatnego mięsa, likwidując także ostry zapach. Pieczony morszczuk, który chcemy wam dziś zaproponować, również nie może obejść się bez cytrynowego aromatu. To doskonałe danie, proste w przygotowaniu, które nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wypróbujcie nasz przepis na morszczuka z cytryną, dzięki któremu ryby będą pojawiać się częściej w waszym menu. Kluczem do sukcesu przy przyrządzaniu ryby są cytryna oraz tymianek, tworzące niepowtarzalną kompozycje aromatyczną. Pamiętajcie jedynie, aby morszczuka nie trzymać zbyt długo w piekarniku – będzie wówczas suchy i niesmaczny.

Dla kogo?

Morszczuk z piekarnika to propozycja dla każdego miłośnika rybnych obiadów.

Na jaką okazję?

Pieczony morszczuk to idealne danie obiadowe. Jest również doskonałym pomysłem na rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Morszczuk występuje w kilku morzach i oceanach na świecie. Istotne znaczenie ma sposób jego połowu. Jeśli chcecie zadbać o środowisko naturalne, wybierajcie ryby z certyfikatami MSC. Oznacza to, że ryba została złowiona w sposób bezpieczny, który w żaden sposób nie zagraża populacji morszczuka.

Dla urozmaicenia:

Pieczony morszczuk z cytryną idealnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, które możecie doprawić ulubionymi ziołami.