Pieczony morszczuk z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony morszczuk z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę lekko rozmroź i umyj. Osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 1

Krok 2

Cytryny umyj i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż warstwę plastrów cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 2

Krok 3

Następnie połóż warstwę ryb, posyp pieprzem, solą i tymiankiem i skrop olejem. Przykryj całość resztą plasterków cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 3

Krok 4

Polej pozostałym olejem. Rybę piecz w piekarniku w 220°C przez 20 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony morszczuk z cytrynąPieczony morszczuk z cytryną

Ryba, niezależnie od jej gatunku, i cytryna to połączenie doskonałe. Owoc zmienia smak delikatnego mięsa, likwidując także ostry zapach. Pieczony morszczuk, który chcemy wam dziś zaproponować, również nie może obejść się bez cytrynowego aromatu. To doskonałe danie, proste w przygotowaniu, które nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wypróbujcie nasz przepis na morszczuka z cytryną, dzięki któremu ryby będą pojawiać się częściej w waszym menu. Kluczem do sukcesu przy przyrządzaniu ryby są cytryna oraz tymianek, tworzące niepowtarzalną kompozycje aromatyczną. Pamiętajcie jedynie, aby morszczuka nie trzymać zbyt długo w piekarniku – będzie wówczas suchy i niesmaczny.

Dla kogo?

Morszczuk z piekarnika to propozycja dla każdego miłośnika rybnych obiadów.

Na jaką okazję?

Pieczony morszczuk to idealne danie obiadowe. Jest również doskonałym pomysłem na rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Morszczuk występuje w kilku morzach i oceanach na świecie. Istotne znaczenie ma sposób jego połowu. Jeśli chcecie zadbać o środowisko naturalne, wybierajcie ryby z certyfikatami MSC. Oznacza to, że ryba została złowiona w sposób bezpieczny, który w żaden sposób nie zagraża populacji morszczuka.

Dla urozmaicenia:

Pieczony morszczuk z cytryną idealnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, które możecie doprawić ulubionymi ziołami.