Morszczuk z piekarnika - przepis na pieczony filet | Przepisy.pl pixel

Pieczony morszczuk z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę lekko rozmroź i umyj. Osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 1

Krok 2

Cytryny umyj i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż warstwę plastrów cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 2

Krok 3

Następnie połóż warstwę ryb, posyp pieprzem, solą i tymiankiem i skrop olejem. Przykryj całość resztą plasterków cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 3

Krok 4

Polej pozostałym olejem. Rybę piecz w piekarniku w 220°C przez 20 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony morszczuk z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki gulasz z papryką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony morszczuk z cytrynąPieczony morszczuk z cytryną

Ryba, niezależnie od jej gatunku, i cytryna to połączenie doskonałe. Owoc zmienia smak delikatnego mięsa, likwidując także ostry zapach. Pieczony morszczuk, który chcemy wam dziś zaproponować, również nie może obejść się bez cytrynowego aromatu. To doskonałe danie, proste w przygotowaniu, które nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wypróbujcie nasz przepis na morszczuka z cytryną, dzięki któremu ryby będą pojawiać się częściej w waszym menu. Kluczem do sukcesu przy przyrządzaniu ryby są cytryna oraz tymianek, tworzące niepowtarzalną kompozycje aromatyczną. Pamiętajcie jedynie, aby morszczuka nie trzymać zbyt długo w piekarniku – będzie wówczas suchy i niesmaczny.

Dla kogo?

Morszczuk z piekarnika to propozycja dla każdego miłośnika rybnych obiadów.

Na jaką okazję?

Pieczony morszczuk to idealne danie obiadowe. Jest również doskonałym pomysłem na rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Morszczuk występuje w kilku morzach i oceanach na świecie. Istotne znaczenie ma sposób jego połowu. Jeśli chcecie zadbać o środowisko naturalne, wybierajcie ryby z certyfikatami MSC. Oznacza to, że ryba została złowiona w sposób bezpieczny, który w żaden sposób nie zagraża populacji morszczuka.

Dla urozmaicenia:

Pieczony morszczuk z cytryną idealnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, które możecie doprawić ulubionymi ziołami.