Pieczony morszczuk z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę lekko rozmroź i umyj. Osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 1

Krok 2

Cytryny umyj i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż warstwę plastrów cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 2

Krok 3

Następnie połóż warstwę ryb, posyp pieprzem, solą i tymiankiem i skrop olejem. Przykryj całość resztą plasterków cytryny.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 3

Krok 4

Polej pozostałym olejem. Rybę piecz w piekarniku w 220°C przez 20 minut.

Pieczony morszczuk z cytryną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej