Pierniczki miodowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

25 dekagramów

12.5 dekagrama

1 opakowanie

50 dekagramów

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, miód i cukier roztapiamy w rondlu.

Krok 2

Masę studzimy i wlewamy do miski.

Krok 3

Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej.

Krok 4

Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny.

Krok 5

Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.

Krok 6

Pierniczki układamy na tłuszczonej blaszce i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku.

Krok 7

Upieczone pierniczki studzimy i na 2-3 tygodnie odstawiamy w suche miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki miodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej