Pierogi z dynią i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią i orzechami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

null

null szczypt

2.5 szklanki

1 łyżka

null

600 gramów

null

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 3

Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.

Krok 5

Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.

Krok 6

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.

Krok 7

Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.

Krok 8

10

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej