Pierogi z dynią i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią i orzechami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

null

null szczypt

2.5 szklanki

1 łyżka

null

600 gramów

null

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 3

Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.

Krok 5

Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.

Krok 6

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.

Krok 7

Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.

Krok 8

10

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej