Pierogi z dynią i orzechami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

236

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

null

null szczypt

2.5 szklanki

1 łyżka

null

600 gramów

null

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 3

Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.

Krok 5

Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.

Krok 6

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.

Krok 7

Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.

Krok 8

10

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej