Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

- Krok 1Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.
- Krok 2Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę Ramy i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
- Krok 3Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni. Dodaj ją do gotowej kapusty i całość dopraw Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz odrobiną pieprzu.
- Krok 4Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.
- Krok 5Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, stopniowo dodawaj olej i wodę zarabiając ciasto. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
- Krok 6Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
- Krok 7Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.

Wieńce z wawrzynu zdobiły kiedyś czoła zwycięzców olimpiad. Dziś ich listki to niezastąpiony dodatek do wielu dań – zwłaszcza zup, bigosów, sosów czy gulaszy. Rozetrzyj je w dłoniach, a uwolnisz esencjonalne olejki. Ten smak przeniesie Cię wprost na tureckie stragany, których bogaty asortyment przyprawia o zawrót głowy!

Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnych dań. Chodzi oczywiście o pierogi z kapustą i grzybami, które chętnie przyrządza się nie tylko w święta. Podstawą ich nadzienia jest kwaśna kiszona kapusta duszona z suszonymi grzybami, kminkiem, margaryną i pozostałymi przyprawami. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć, natomiast wodę spod nich wykorzystuje się później do gotowania kapusty. Całość doprawia się podsmażoną na patelni cebulą, pieprzem i czosnkiem. Oczywiście często dołącza się do tak przyrządzonego nadzienia również inne przyprawy, np. majeranek i cząber, a także ciemny sos sojowy. Urozmaica się je startym serem żółtym lub czarnuszką, która świetnie współgra z kapustą. Pierogi serwuje się z zeszkloną na tłuszczu cebulą i posypane świeżym tymiankiem. Podaje się je też w wersji podsmażanej, prosto z patelni – ich skórka jest wtedy delikatnie chrupiąca i złota. Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą sprawdzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Sprawdź ten przepis.