
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
3 ziarna
10 gramów
2 łyżki
ciasto:
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
Krok 2
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Krok 3
Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
Krok 4
Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
Krok 6
Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
Krok 7
Pierogi z kapustą i grzybami gotuj w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

Dobra rada:
Pierogi z kapustą i grzybami możesz mrozić. Zobacz Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały? Jak długo można je trzymać w zamrażalniku?
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Bez problemu przywołasz najprzyjemniejsze i najpyszniejsze wspomnienia! Dobre pierogi z kapustą i grzybami możesz podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Jeśli kochasz smak pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak je przygotować.
Dla kogo? Do tej pory nie czułeś się wystarczająco pewnie, by samodzielne przyrządzić to tradycyjne danie? Po kolei wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, więc ta lekcja kulinarna pójdzie naprawdę gładko.
Na jaką okazję? Lekko pikantne nadzienie do pierogów dobrze komponuje się z kubkiem barszczu czerwonego lub grzybowego. Wyrazisty farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz cienkie, elastyczne ciasto staną się dumą każdego kucharza, a także ozdobą świątecznego stołu.
Czy wiesz, że? Pierogi z grzybami i kapustą będą równie wyśmienite, jeśli podsmażysz je na patelni. To dobry sposób na ich odgrzanie, np. następnego dnia, choć zazwyczaj są tak smaczne, że od razu wszystkie znikają z talerza.
Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na tym, aby zaserwować je bardziej efektownie, możesz przyozdobić talerz z pierogami z kapustą świeżymi warzywami – np. zieloną sałatą, plastrami pomidora, ogórka lub startą marchewką.