Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

1451 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.25 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

ciasto:

1 kilogram

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.

Krok 2

Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę Ramy i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.

Krok 3

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni. Dodaj ją do gotowej kapusty i całość dopraw Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz odrobiną pieprzu.

Krok 4

Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.

Krok 5

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, stopniowo dodawaj olej i wodę zarabiając ciasto. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 6

Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.

Krok 7

Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.

3

Opinie o przepisie

  • Renata Piotrowska

    Renata Piotrowska , 23.12.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • EwA Owsiany

    EwA Owsiany , 14.11.2017

    chętnie sprawdzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Kleingärtner

    Ela Kleingärtner , 23.02.2016

    Prosze o weryfikacje ilosci wody, dodawanej przy wyrabianiu ciasta, gdyz 100 ml wydaje sie za malo na 1 kg.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEOPierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnych dań. Chodzi oczywiście o pierogi z kapustą i grzybami, które chętnie przyrządza się nie tylko w święta. Podstawą ich nadzienia jest kwaśna kiszona kapusta duszona z suszonymi grzybami, kminkiem, margaryną i pozostałymi przyprawami. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć, natomiast wodę spod nich wykorzystuje się później do gotowania kapusty. Całość doprawia się podsmażoną na patelni cebulą, pieprzem i czosnkiem. Oczywiście często dołącza się do tak przyrządzonego nadzienia również inne przyprawy, np. majeranek i cząber, a także ciemny sos sojowy. Urozmaica się je startym serem żółtym lub czarnuszką, która świetnie współgra z kapustą. Pierogi serwuje się z zeszkloną na tłuszczu cebulą i posypane świeżym tymiankiem. Podaje się je też w wersji podsmażanej, prosto z patelni – ich skórka jest wtedy delikatnie chrupiąca i złota. Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą sprawdzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Sprawdź ten przepis.