Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

1440 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.25 łyżki

ciasto:

1 kilogram

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.

Krok 2

Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę Ramy i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.

Krok 3

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni. Dodaj ją do gotowej kapusty i całość dopraw Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz odrobiną pieprzu.

Krok 4

Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.

Krok 5

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, stopniowo dodawaj olej i wodę zarabiając ciasto. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 6

Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.

Krok 7

Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.

3

Opinie o przepisie

  • Renata Piotrowska

    Renata Piotrowska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • EwA Owsiany

    EwA Owsiany

    chętnie sprawdzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Kleingärtner

    Ela Kleingärtner

    Prosze o weryfikacje ilosci wody, dodawanej przy wyrabianiu ciasta, gdyz 100 ml wydaje sie za malo na 1 kg.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEOPierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnych dań. Chodzi oczywiście o pierogi z kapustą i grzybami, które chętnie przyrządza się nie tylko w święta. Podstawą ich nadzienia jest kwaśna kiszona kapusta duszona z suszonymi grzybami, kminkiem, margaryną i pozostałymi przyprawami. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć, natomiast wodę spod nich wykorzystuje się później do gotowania kapusty. Całość doprawia się podsmażoną na patelni cebulą, pieprzem i czosnkiem. Oczywiście często dołącza się do tak przyrządzonego nadzienia również inne przyprawy, np. majeranek i cząber, a także ciemny sos sojowy. Urozmaica się je startym serem żółtym lub czarnuszką, która świetnie współgra z kapustą. Pierogi serwuje się z zeszkloną na tłuszczu cebulą i posypane świeżym tymiankiem. Podaje się je też w wersji podsmażanej, prosto z patelni – ich skórka jest wtedy delikatnie chrupiąca i złota. Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą sprawdzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Sprawdź ten przepis.