Pikantne meksykańskie kotleciki z kukurydzą
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
3 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
750 gramów
0.75 łyżeczki
0.75 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolę odsącz i rozgnieć widelcem.
Krok 2
Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
Krok 3
Dorzuć fasolę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Krok 4
Mięso przełóż do miski, dodaj zimną wodę, dokładnie wyrób, po czym dodaj masę fasolową, tartą bułkę oraz kukurydzę i ponownie wyrób. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Mięso podziel na 12 części i formuj okrągłe kotlety.
Krok 6
Obtocz je w mące i smaż na oleju przez 3-4 minuty, aby nabrały brązowego koloru.
Krok 7
Kotlety odsącz z tłuszczu i podawaj na gorącą z sałatką i sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























