Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies
NOWY PRZEPIS
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
10 sztuk
3 opakowania
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posmaruj kromki ciabatty odrobiną oleju i smaż na grillu aż do zrumienienia. Pozostaw do ostygnięcia przed dalszym użyciem.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Podsmaż cebulę w dwóch łyżkach oleju na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj ocet z cukrem (najlepiej brązowego) i pozostaw na wolnym ogniu, aby kompot się zredukował. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Usmaż Little Willies na dwóch łyżkach oleju, aż będą ładnie zrumienione. Pokrój Little Willies na ukośne plasterki.
Krok 4
Rozłóż kompot cebulowy na kromkach ciabatty. Dodaj pokrojone Little Willies i połóż na wierzch jagodę lub malinę. Przymocuj patyczkiem do tapas i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies
Tapas – o tych hiszpańskich przekąskach słyszał chyba każdy miłośnik gotowania i fan kuchni śródziemnomorskiej. Co jednak kryje się pod nazwą pinxtos? Przepis instruuje, jak wykonać tę baskijską wersję poręcznych smakołyków. Jakie produkty powinny się w nich znaleźć? Tutaj dopuszczona jest pełna dowolność! Na początek proponujemy zapoznanie się z naszą kolorową propozycją na pinxtos z cebulą, w której nie zabraknie apetycznych kiełbasek wegetariańskich.
Dla kogo?
O spaghetti, paelli i wiejskiej sałatce prosto z Grecji wiesz już wszystko? Czas więc odkryć dania inspirowane intrygującą i bardzo smakowitą kuchnią baskijską – na pierwszy raz pinxtos z kiełbaskami wege sprawdzi się idealnie.
Na jaką okazję?
Nawet jeśli kolację jadasz w pojedynkę w domowym zaciszu, niech nie będzie ona nudna. Tego rodzaju przysmakami jak pinxtos z konfiturą z cebuli jednak żal się nie podzielić (i nie pochwalić!), więc zaproś przyjaciół i urządźcie sobie wieczór w południowym klimacie.
Czy wiesz, że?
Pinxtos i pinchos – oto dwie nazwy, pod którymi kryją się pyszne przekąski z Kraju Basków.
Dla urozmaicenia:
Podstawą pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli może być również świeża bagietka. Eksperymentuj ze swoimi ulubionymi rodzajami pieczywa.