Pizza na spodzie z kaszotta video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód pizzy:

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

składniki na top pizzy:

80 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na placki zalej 200ml zimnej wody, zagotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Odstaw ją na bok aby wystygła.

Krok 2

Do przestudzonej kaszy dodają mąkę i jajko, całość wymieszaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na cienki około 0,5 cm placek, przełóż go na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3

W garnku wymieszaj wszystkie składniki na sos i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowy sos wylej na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj po całej jego powierzchni.

Krok 4

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Na pizzy równomiernie rozsyp mozzarellę, ułóż pomidorki i kiełbasę. Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu posyp gotową pizze liściami rukoli.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pizzę podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chilli Hellmann‘s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEOPizza na spodzie z kaszotta - VIDEO

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że kuchnia włoska to jedna z popularniejszych na świecie. Oryginalne receptury, uniwersalne potrawy, mnogość przypraw, a przede wszystkim miłość do gotowania. Wszystko to sprawia, że kuchnia śródziemnomorska ma mnóstwo entuzjastów. A co, gdyby połączyć typowo włoskie danie z polskim akcentem? Sięgnij po przepis na pizzę na spodzie z kaszotta już dziś!

Dla kogo?

Miłośnicy pizzy łączcie się! Ten włoski przysmak charakteryzuje się różnorodnymi dodatkami, więc dla odmiany można pobawić się także składem spodu do pizzy.

Na jaką okazję?

Spodziewasz się gości? Pizza na spodzie z kaszotta sprawdzi się świetnie jako danie na imprezy. Przepis z włoskim akcentem umili każde spotkanie.

Czy wiesz, że?

Pierwsza współczesna pizza powstała prawdopodobnie w roku 1889, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol. Lokalny piekarz przygotował dla niej pizzę z dodatkiem bazylii, mozzarelli i sosu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Pizzę z kaszotta podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chili.