Składniki
spód pizzy:
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżka
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżka
2 łyżki
składniki na top pizzy:
80 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na placki zalej 200ml zimnej wody, zagotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Odstaw ją na bok aby wystygła.
Krok 2
Do przestudzonej kaszy dodają mąkę i jajko, całość wymieszaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na cienki około 0,5 cm placek, przełóż go na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krok 3
W garnku wymieszaj wszystkie składniki na sos i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowy sos wylej na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj po całej jego powierzchni.
Krok 4
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Na pizzy równomiernie rozsyp mozzarellę, ułóż pomidorki i kiełbasę. Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu posyp gotową pizze liściami rukoli.

Dobra rada:
Pizzę podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chilli Hellmann‘s.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że kuchnia włoska to jedna z popularniejszych na świecie. Oryginalne receptury, uniwersalne potrawy, mnogość przypraw, a przede wszystkim miłość do gotowania. Wszystko to sprawia, że kuchnia śródziemnomorska ma mnóstwo entuzjastów. A co, gdyby połączyć typowo włoskie danie z polskim akcentem? Sięgnij po przepis na pizzę na spodzie z kaszotta już dziś!
Dla kogo?
Miłośnicy pizzy łączcie się! Ten włoski przysmak charakteryzuje się różnorodnymi dodatkami, więc dla odmiany można pobawić się także składem spodu do pizzy.
Na jaką okazję?
Spodziewasz się gości? Pizza na spodzie z kaszotta sprawdzi się świetnie jako danie na imprezy. Przepis z włoskim akcentem umili każde spotkanie.
Czy wiesz, że?
Pierwsza współczesna pizza powstała prawdopodobnie w roku 1889, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol. Lokalny piekarz przygotował dla niej pizzę z dodatkiem bazylii, mozzarelli i sosu pomidorowego.
Dla urozmaicenia:
Pizzę z kaszotta podawaj z sosem czosnkowym lub sosem chili.


































