Pizza z roślinnym mięsem mielonym
NOWY PRZEPIS
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
1 szklanka
7 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 mililitrów
farsz:
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W średniej wielkości misce, rozpuść w ciepłej wodzie drożdże, sól i cukier, dodaj mąkę i oliwę, całość dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto tak, żeby było miękkie, gładkie i elastyczne. W miarę potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki lub odrobinę wody. Ciasto zroluj w kulę, zostaw w misce, przykryj ściereczką i wstaw do lekko podgrzanego piekarnika max 40*C na około 20-30 minut.
Krok 2
Po tym czasie piekarnik przestaw na 250*C a ciasto wyjmij, przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozciągnij lub rozwałkuj dwa placki.
Krok 3
Fix Napoli zagotuj w 200ml wody, gdy nieco przestygnie posmaruj sosem wierzch pizzy, oprósz je serem i roślinnym mięsem mielonym, ułóż na wierzchu połówki pomidorów.
Krok 4
Pizzę umieść na blasze wyłożonej pergaminem, piecz około 20-30 minut aż ciasto będzie chrupiące i rumiane.

Dobra rada:
· Pierwszy krok możesz ominąć kupując gotowe blaty bądź gotowe ciasto na pizzę. Po upieczeniu na pizzy może ułożyć garść rukoli, będzie jeszcze lepiej smakowała.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z roślinnym mięsem mielonym
Domowa pizza może smakować jak z najlepszej restauracji. Potrzebujesz dowodu? Oto on! Nasz przepis na pizzę zadowoli nawet najbardziej wybrednego wielbiciela tej włoskiej potrawy. Co więcej, pogodzi przy stole zarówno mięsożerców, jak i wegetarian. Pizza z roślinnym mięsem mielonym nie zawiera ani grama mięsa, ale nie oznacza to, że czegokolwiek jej brakuje. Do dzieła – wyśmienita uczta czeka!
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają przyrządzać kulinarne klasyki samodzielnie. Chętnie odkrywasz kuchnie świata i mierzysz się z różnorodnymi recepturami? Nasza pizza wzbogacona sosem Napoli zabierze się w pyszną podróż do Włoch. Czekają cię wyłącznie apetyczne przygody.
Na jaką okazję?
Skorzystaj z przepisu na domową pizzę, gdy do twojego menu wkradła się monotonia. Domownicy z pewnością docenią taką alternatywę obiadu lub gorącej kolacji. Przygotuj więcej i zaproś znajomych!
Czy wiesz, że?
Pizza to potrawa, której nie da się nie lubić. Obchodzi nawet swoje święto, które wyznaczono na 9 lutego. Co ciekawe, we Włoszech świętuje się je także 17 stycznia.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia sosu do pizzy możesz użyć również pomidorowej passaty albo pomidorów w puszce. Zadbaj jednak o to, by był on odpowiednio gęsty – nie może spływać z chrupiącego ciasta. W ramach dodatku uwzględnij także oliwki albo pieczarki. Cienkie plastry czerwonej cebuli też nadadzą jej interesujący i bardzo smaczny charakter.