Placek korzenny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

25 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

37 dekagramów

10 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

70 dekagramów

lukier:

1 sztuka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Zagnieść ciasto z wszystkich wymienionych wyżej składników, podzielić na cztery części, nie wałkować, lecz układać cienkimi kawałkami na folii i upiec w gorącym piekarniku, a gdy placki będą jeszcze gorące, folię usunąć.

Krok 3

Przełożyć placki powidłami, przycisnąć deseczką i obciążyć.

Krok 4

Gdy ciasto ostygnie, lukrować w krateczkę.

Krok 5

Przygotować przezroczysty lukier, dodając do cukru pudru sok cytrynowy, a jeśli to konieczne - wodę.

Krok 6

Gdy lukier po dokładnym utarciu zgęstnieje, nabić nim strzykawkę do lukru i ozdobić ciasto.

Krok 7

Odstawić placek na 2 dni, a wtedy będzie kruchy i smaczny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek korzenny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Soczysta pierś z kurczaka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej