Placek malinowy z galaretką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

masa:

3 opakowania

3 opakowania

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.

Krok 3

Wystudzony biszkopt pokropić sokiem z cytryny wymieszanym z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami cukru.

Krok 4

Masa: 1 galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.

Krok 5

Masę wymieszać z malinami i rozłożyć na upieczony biszkopt.

Krok 6

Na wierzch wylać 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody ( lekko stężone ) i wstawić do lodówki na 2h.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek malinowy z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej