Placek z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

309

243 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżeczka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać Kasię, cukier, całe jabłka, proszek do pieczenia i zagnieść wszystko.

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części, włożyć je do zamrażarki.

Krok 3

W tym czasie przygotować brytfankę, posmarować Kasią, położyć papier pergaminowy, znowu posmarować Kasią i posypać bułką tartą.

Krok 4

1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier i cynamon do smaku.

Krok 5

Wyjąć ciasto z zamrażarki, jedną połowę rozwałkować na spód, położyć jabłka i przykryć drugą warstwą.

Krok 6

Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni (później piec w 180 stopniach).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej