
Składniki
300 gramów
230 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
75 gramów
4 łyżeczki
sos jogurtowy:
1 sztuka
180 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj w wodzie.

Krok 2
Cukinię i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Krok 3
Wymieszaj warzywa z kaszą, jajkami, mąką oraz saszetką Naturalnie Smaczne! Zapiekanka makaronowa z szynką. Pozostaw na 5-10 min.

Krok 4
Placki formuj łyżką i smaż obustronnie na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki odsącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.

Krok 5
Przygotuj sos jogurtowy: Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj i podawaj do placków.


Dobra rada:
Do sosu jogurtowego możesz dodać świeże zioła – natkę lub tymianek.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jedna porcja placków warzywnych dostarcza 1470 µg witaminy A, co stanowi 184% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Kaszę jęczmienną możesz zamienić na kaszą jaglaną lub gryczaną, natomiast cukinię na dynię, zachowując wartość odżywczą dania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z kaszy jęczmiennej
Chrupiące placuszki z kaszy jęczmiennej są doskonałą propozycją na pożywny obiad. Wyrazisty sos jogurtowy doskonale przełamie ich delikatny smak, a dzięki temu przepisowi przygotowanie placków wcale nie będzie trudne. Rozpocznij od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu. Następnie zetrzyj na tarce cukinię i marchewkę, i wymieszaj je z przygotowaną wcześniej kaszą, jajkami, mąką orkiszową oraz zawartością saszetki sosu do zapiekanek. Mieszankę odstaw na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie uformuj masę na kształt placków i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Następnie odsącz z nich tłuszcz i przygotuj sos jogurtowy. Do jogurtu naturalnego dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie – dokładnie wymieszaj i również odstaw na kilka minut. Tak przygotowane pożywne placki z kaszy jęczmiennej serwuj polane sosem i udekorowane listkami świeżej bazylii. To doskonały sposób na fit obiad – zasugeruj się naszym przepisem i przekonaj się, jakie są smaczne.