Pleśniak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

137 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 szklanki

5 sztuk

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasią i 5 żółtkami.

Krok 2

Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.

Krok 3

Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.

Krok 4

Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.

Krok 5

Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami, a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.

Krok 6

Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę, a następnie ułożyć ją na startym cieście.

Krok 7

Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Waniliowiec
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak, przygotowany na bazie kruchego ciasta ze śliwkowym dżemem oraz ułożoną na nim bezą, to niebanalne połączenie, które sprawia, że ma się ochotę na dokładkę. Pleśniaka przygotowuje się, zależnie od przepisu, z dwóch lub trzech warstw kruchego ciasta. Jedna z nich może być opcjonalnie wzbogacona o dodatek kakao. Po przygotowaniu surowego ciasta, należy schłodzić je w lodówce, tak, by łatwo dało się zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po upieczeniu, w cieście wyraźnie odczuwalne są śliwkowe powidła. Ewentualnie można je zastąpić domową konfiturą z czarnych czy czerwonych porzeczek lub dodać nieco suszonych oraz świeżych owoców, na przykład truskawek lub malin. Ważne, by owocowy dodatek dawał lekko kwaśny posmak. Pleśniak nadaje się do przygotowania niemal na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i jako słodka przekąska do codziennej kawy. O walorach smakowych tego ciasta przekonaj się, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Do dzieła.