Pleśniak

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

137 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

5 sztuk

1.5 szklanki

3 szklanki

1

1 łyżeczka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasią i 5 żółtkami.

Krok 2

Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.

Krok 3

Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.

Krok 4

Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.

Krok 5

Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami, a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.

Krok 6

Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę, a następnie ułożyć ją na startym cieście.

Krok 7

Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak, przygotowany na bazie kruchego ciasta ze śliwkowym dżemem oraz ułożoną na nim bezą, to niebanalne połączenie, które sprawia, że ma się ochotę na dokładkę. Pleśniaka przygotowuje się, zależnie od przepisu, z dwóch lub trzech warstw kruchego ciasta. Jedna z nich może być opcjonalnie wzbogacona o dodatek kakao. Po przygotowaniu surowego ciasta, należy schłodzić je w lodówce, tak, by łatwo dało się zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po upieczeniu, w cieście wyraźnie odczuwalne są śliwkowe powidła. Ewentualnie można je zastąpić domową konfiturą z czarnych czy czerwonych porzeczek lub dodać nieco suszonych oraz świeżych owoców, na przykład truskawek lub malin. Ważne, by owocowy dodatek dawał lekko kwaśny posmak. Pleśniak nadaje się do przygotowania niemal na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i jako słodka przekąska do codziennej kawy. O walorach smakowych tego ciasta przekonaj się, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Do dzieła.